Marius Nørup-Nielsen: og pludselig forstod vi et levende suk

Please follow and like us:

  • 0
  • Share

BOGANMELDELSE    og pludselig forstod vi et levende suk er den unge danske forfatters tredje digtsamling. Klart en digtsamling, der afspejler et dedikeret arbejde med sproget, dets billeder og energier.

Forfatteren er imidlertid ikke bare forfatter, men også sanger og medlem af bl.a. lyd+litteratur-duoen MikkelModulererMarius. Og musikaliteten – den fornægter sig altså ikke. Den ligger implicit i hans sprog og digte.

De ekspressive digte i denne samling flyder med strømmen, snart sagte, snart i rivende malstrømme. De rummer vrede, sorg, desperation, seksualitet, humor. Og fremfor alt: neuroser og pondus.

Tag et digt som Elskede. Det starter sådan her:

Min elskede køber ind, laver mad, vasker op, gør rent, minder mig om, at jeg skal tage min pille. Min elskede siger, det er okay, jeg altid skælder ud på hende, for jeg kan jo ikke selv styre det. Min elskede forstår så udmærket, at jeg kommer fra en lang, lige linje af sindssyge kolerikere…

Og hen imod slutningen lyder det sådan her:

Min elskede må jo have et godt gammeldags, gedigent frelserkompleks at skulle leve ud med mig. Det vil jeg selvfølgelig ikke finde mig i, og det er da bestemt også forståeligt nok. Fuldstændig. Klart. Nej, det skal hun da bestemt nok lade være med at køre af på mig, det er helt sikkert. Jo. Men elskede hun mig nok, ville hun da slet ikke skulle mindes om det, vel. Nej, men vi er jo alle mennesker

Digtet afspejler ganske godt den energi, de neuroser, den pondus, der er i sproget, digtene, fortællingerne generelt. Offeret er ikke i fokus, men nærværende, næsten konstant. Og dét giver digtsamlingen som helhed en særlig farve, selv om omslaget næsten er blottet for farver, udflydende, abstrakt.

Som helhed fremstår digtsamlingen som en kulturkritik og en kommentar til den moderne danskers liv. Man genkender sig selv som nærværende hist og pist i de sproglige myriader. Og så mindes man F.P. Jac – den sproglige ekvilibrist over dem alle.

****   /   Forlaget Samleren   /   64 sider

Please follow and like us:

  • 0
  • Share