The Gurdjieff Ensemble: Music by Komitas

Please follow and like us:

  • 0
  • Share

Det armenske kammerorkester, The Gurdjieff Ensemble, er kendt for at spille traditionel armensk folkemusik på traditionelle armenske instrumenter. Vel at mærke på et højt professionelt niveau. I den forstand er der noget etnografisk autentisk, uhyre kvalitetsbevidst og meget lyrisk over ensemblets helt enestående musik. På det nye album på ECM har ensemblet fokuseret ind på musik af Soghomon Soghomonian (også kaldet Komitas), som levede fra 1869 til 1935. Komitas var ikke bare præst og munk, han var også musiksamler, arrangør, korleder, komponist og sanger. En, der formåede at indsamle tusindvis af folkesange, hellige sange og instrumentale musikstykker – hovedsageligt fra perioden 900-tallet til 1500-tallet – og som samtidig formåede at mikse sit lands gamle sang- og musiktraditioner med mere vestligt orienteret klassisk musik. På dette album ser Komitas dog mere mod øst end vest. Instrumentalmusikken, som The Gurdjieff Ensemble, fremmaner, afspejler nemlig Armeniens position på Silkevejen og anskueliggør ikke bare, at livet på højsletten har været præget af armod og vemod, men også af at blikket har været rettet mod Kina.

****  /  ECM Records  /  58 min.  /  også anmeldt i tidsskriftet CULTURES

Please follow and like us:

  • 0
  • Share