Irabagon, Hegre & Drønen: Axis

Please follow and like us:

  • 0
  • Share

Den filippinsk/amerikanske altsaxofonist, Jon Irabagon, er et af de helt store dyr i den nye åbenbaring: en ”rising star” på den amerikanske østkysts jazzscene pt. Hans teknik er unik, og hans forståelse af avantgardejazzen exceptionel – hvilket man selv kan konstatere, hvis man lægger ører til Axis, hans nye plade med de to nordmænd, John Hegre (guitar) og Nils Are Drønen (trommer). Hegre kommer fra den norske støjrock- og jazzscene, Drønen fra den norske jazzscene, og sammen med Irabagon udgør de to altså en nordamerikansk/norsk avantgardejazztrio med absolut kant. Musikken på Axis er på én gang søgende, afprøvende, udforskende og samtidig stringent, pågående, ekspressiv for ikke at sige industrial og brutal. Albummet rummer to lange numre, der – udover genren og udtrykket – har det tilfælles, at de vokser i styrke og brutalitet hen imod slutningen, hvor de mest af alt antager karakter af en sammensmeltning af avantgardejazz og en forpint form for støjrock. Musikken kræver meget af lytteren, men den rummer også utrolig mange fascinerende lag, som gør den værd at fordybe sig i.

***  /  Rune Grammofon  /  37 min.  /  Også anmeldt i netmagasinet gaffa.dk

Please follow and like us:

  • 0
  • Share