Kit Downes: Obsidian

Please follow and like us:

  • 0
  • Share

Selv om det er som en yderst talentfuld pianist, han er ved at have fået sig etableret på sit hjemlands jazzscene, er britiske Kit Downes egentlig organist. Og det er pianistens forkærlighed for / uddannelse på kirkeorgelet, der ligger til grund for dette soloalbum på ECM. Materialet på albummet blev optaget, da produceren Sun Chung fulgte briten rundt til tre britiske kirker og her optog de improvisationer, som orglerne indbød Downes til at fremelske. Og det er vel at mærke improvisationer af meget, meget høj kvalitet og klasse. Improvisationer, der minder denne anmelder om de orgelimprovisationer, Keith Jarrett under titlen Hymns/Spheres udsendte på ECM tilbage i 1976. Obsidian er uden sidestykke de bedste orgelimprovisationer, jeg har hørt siden Hymns/Spheres. De tre orgeler / tre kirker giver ret forskellige klange, men Downes benytter sig heraf i sin udforskning af klangbillederne, og dét er spændende. Lige som det også er en fascination uden lige, når han i et enkelt nummer bliver akkompagneret af tenorsaxofonisten, Tom Challenger. Uanset hvor sekulær musikken måtte være, bliver den spirituel, når den udfoldes som af Downes på Obsidian.

*****  /  ECM Records  /  46 min.

Please follow and like us:

  • 0
  • Share