Johanna Sulkunen Sonority: Koan

Please follow and like us:

  • 0
  • Share

MUSIKANMELDELSE    Den avantgardistiske, finske (jazz)komponist, musiker og sanger, Johanna Sulkunen (som har bopæl i Danmark og især er kendt fra vokalensemblet, IKI) kan med en vis ret betegnes som ”opdagelsesrejsende”. Hun går på opdagelse i vokalens soniske muligheder og skaber nye lyde – på sit nye album blandt andet med afsæt i reallydsoptagelser fra buddhistiske, japanske templer. Disse optagelser manipulerer hun elektronisk, og så tilsætter hun beats, blendede vokale lyde, vejrtrækninger, rumklange og meget andet – og ud kommer et fascinerende, komplekst og mystificerende rum præget af resonans. Med Koan, hendes tredje album, cementerer hun endog sin radikalitet og sin yderst dybfølte interesse for livets store spørgsmål og disses konkrete kropsliggørelse. Titlen, Koan, refererer til et fænomen i zen buddhismen – et paradoks eller en gåde uden løsning, som i netop zen buddhismen bruges til at demonstrere mangel på logisk ræsonnement og fremkalde oplysning. I Johanna Sulkunens hænder er dét blevet til en dekonstruktion af talesproget og et nyt bud på forståelsen af det menneskelige udtryk. Musikken er som et miks af moderne, minimalistisk partiturmusik og lige så moderne, minimalistisk avantgardejazz.

***  /  ILK Music  /  34 min.

Please follow and like us:

  • 0
  • Share