Afenginn: Klingra

Please follow and like us:

  • 0
  • Share

MUSIKANMELDELSE Kim Nyberg er en gennemmusikalsk dansker med rødder i det finske. Han er en på én gang traditionalistisk og avantgardistisk komponist og musiker, som nok begyndte sin karriere indenfor det, man kunne kalde bastard-etno – altså en uhøjtidelig, beskidt og slidstærk form for jazz-folk-rock – men som i dag også mestrer andet og mere. I dag mestrer han f.eks. med sit orkester, Afenginn, den neoklassiske indie-rock. Det nye Afenginn-album, Klingra, er således – som de forrige to album fra Afenginns side – gennemført. Og meget klart neoklassisk. Musikken er højstemt, aldeles smuk og bevæger sig i fascinerende cykler, der alle bidrager til oplevelsen af, at alt er tænkt igennem, at dette er et helstøbt, nordatlantisk mesterværk – takket være kompositionernes styrke, de fremragende tekster (af Danjal á Neystabø), den fuldbårne orkesterledelse, den instrumentale virtuositet og den i øvrigt fremragende produktion. Kim Nyberg kan tænke og evner at omsætte tanker til handling, men han formår også at samle gode kræfter omkring sig – i dette tilfælde bl.a. Danjal á Neystabø og Teitur (som begge spiller klaver og synger) og Den Danske Strygekvartet, som vitterligt bidrager med frydefuld strejf.

****** / Tutl/Cargo Records / 43 min.

Please follow and like us:

  • 0
  • Share