Vassvik: Gákti

Please follow and like us:

  • 0
  • Share

MUSIKANMELDELSE Norske Torgeir Vassvik er en af tidens fremmeste formidlere af samisk musik. Hans nye album, Gákti, er da også dybt funderet i traditionen, som kaldes joik, og som kendetegnes ved en helt distinkt form for strubesang (der i øvrigt kendes fra Mongoliets sletter). I Vassviks version af joik bliver traditionen bare kombineret med elementer af folkrock og elektronisk musik, og derfor kommer hans formelige lydlandskaber til at fremstå som avantgardistiske. Det vil sige: krævende, udfordrende. Selv synes jeg: i momenter uudholdelige. Men det ændrer ikke ved, at det er en magtdemonstration af et udspil, der kommer fra Vassviks side. En magtdemonstration, der tydeliggør, at han både er funderet i og respekterer traditionen og har trang til at forny og revitalisere den. Et instrumentalt nummer som Voodoo Against Arctic Oil Drilling er et godt eksempel på kompleksiteten i lydlandskaberne. Nummerets industripræg bærer et miljøpolitisk budskab med sig og afspejler i form og udtryk dette budskab. Og det et er dét, Vassvik kan med sin fornyelse af traditionen: skabe nye fortællinger i nye gevandter.

*** / Grappa Musikkforlag / 56 min. / Også anmeldt i tidsskriftet CULTURES

Please follow and like us:

  • 0
  • Share