Emil Gryesten & ensembler: Søren Nils Eichberg: Scherben – Værker for klaver og ensemble

Please follow and like us:

  • 0
  • Share

MUSIKANMELDELSE På dette nye album fra Dacapo spiller den klassiske pianist, Emil Gryesten og med ham forskellige konstellationer, værker af komponisten, Søren Nils Eichberg. Værker, der alle kredser om begreber som ødelæggelse og forfald. Værkerne er alle fra perioden fra 2002 til 2011 – efter at Eichberg i 2001 vandt komponistkategorien ved Dronning Elisabeth-konkurrencen i Bruxelles. På Scherben er der blandt andet concertinoet, Hærværk, der bygger på læsninger i Tom Kristensens monumentale hovedværk af samme navn – det er et værk, der handler om at gå i opløsning i alkoholisme. Død og absolut meningsløshed er elementer i klaverkvartetten Natsukusa-Ya, som bygger på de ubærlige tanker om nedkastningen af atombomben over Hiroshima – værket blev skrevet til en koncert til minde om bombens ofre og uropført i 2005, tres år efter begivenheden, og er bygget op som et haikudigt, hvor antallet af stavelser, 5-7-5, er styrende for både intervaller, harmonier og rytmiske mønstre. Uanset hvad – materialet som helhed og dets forløsning – fremstår overbevisende, stramt og stringent, ofte ildevarslende, voldsomt og sørgeligt.

**** / Dacapo Records / 58 min.

Please follow and like us:

  • 0
  • Share