Hvalfugl: Øjeblikke vi husker

Please follow and like us:

  • 0
  • Share

MUSIKANMELDELSE I 2019 udsendte den danske jazztrio, Hvalfugl, sit seneste album, Som en faldskærm – et sfærisk, søgende og sart instrumentaljazzudspil af en fin, enkel og vedkommende, afdæmpet, melodisk og lettere melankolsk slags.

Trioens nye album, Øjeblikke vi husker, er en stærk opfølger – endnu engang et enkelt udspil med drømmende sekvenser, som man får lyst til at rulle sig i. Både for at hylde erindringen om en tradition og for at afprøve, om ikke der er nyt under efterårsbladenes overflade.

Jeppe Lavsen (el-guitar), Anders Juel Bomholt (kontrabas) og Jonathan Fjord Bredholt (klaver) gør igen-igen en dyd ud af at bygge bro mellem den nordiske folkjazz (med dens drømmende melankoli) og den mere moderne, sfæriske kammerjazz (som rummer elementer af optimisme og glæde).

Såvel teknisk som kunstnerisk er de tres musik på højt niveau. Ikke på noget tidspunkt er man i tvivl om, at de sigter højt – at Lavsen, Bredholt og Bomholt vil sætte deres eget præg på en etableret genre: holde fast i den enkle, men fint destillerede nordiske noir tradition (som svenske Jan Johansson som en af de første hældte på fad i 1960’erne) og skabe en forfriskende ny og frejdig kant, som rummer en ungdommelighed og elegance.

Tag et nummer som ”Forglemmigej”, og du vil forstå, hvad jeg mener. Nummeret rummer den nordiske klang, den nordiske melankoli, den nordiske tradition, men er også forunderlig let og friskt. Det og f.eks. et nummer som ”Sommereufori” emmer af kvalitet og efterlader klart det indtryk, at traditionen søges påført egne fingeraftryk.

Sammen med gæstemusikerne – trompetisten Jakob Sørensen, trommeslageren Lasse Jacobsen og cellisterne Gabriella Carvalho Silva Fuglsig og Rebecca Carvalho Silva Fuglsig skaber trioen et uendelig smukt, lyrisk og æterisk udtryk; et originalt værk, der har de kvaliteter, der gør, at man også om ti og tyve år vil kunne tage albummet frem og nyde – om ikke helheden, så mange sekvenser undervejs. 

Hvalfugl er i den forstand en sum af talenter, der har potentialet til at sætte aftryk og forskyde en tradition.

***** / Hvalfugl Music / 44 min. / Også anmeldt i musikmagasinet gaffa.dk

Please follow and like us:

  • 0
  • Share