Songhoy Blues: Optimisme

Please follow and like us:

  • 0
  • Share

MUSIKANMELDELSE De har rødder i Mali og er præget af konsekvenserne af borgerkrigen i deres splittede land. Måske er det derfor, deres afrikanske blues / rock’n’roll er så markant og voldsom. Der er noget, de vil ud med!

Heldigvis – at dømme efter titlen på deres nye, tredje album – noget Optimisme – selv om denne optimisme umiddelbart kan forveksles med vrede.

Med Optimisme lancerer det vestafrikanske kollektiv en ny, optimeret lyd – måske takket være producer Matt Sweeney (frontmand i Chavez), som blandt andet har arbejdet sammen med Johnny Cash og Run the Jewels.

Stadig er bunden i musikken traditionel malisk musik – som vi kender den fra hele Songhai – kombineret med en vibe af ørkenblues. Men hertil kommer altså en næsten aggressiv og i hvert fald voldsom rock’n’roll, der stilmæssigt bygger bro til den vestamerikanske kyst. Musikken er tight, guitarens placering i det instrumentale billede central og sangene på de mange forskellig sprog både insisterende og eksotisk.

Matt Sweeney opfordrede kollektivet til at indspille musikken præcist som de havde lyst til. Også derfor blev Optimisme, som det nu blev. På én gang voldsomt og følsomt.

Sangene beskæftiger sig alle med følsomme emner som fraværet af empati mennesker imellem og behovet for at styrke kvindens position i samfundet – sat op imod en tiltagende selviskhed og materialisme.

Målet er helt åbenlyst at udsende positive vibrationer, at fremme optimismen på menneskehedens vegne og at hylde de af hverdagens helte, som ”kæmper” en konstant om end stille kamp for fællesskabet. Songhoy Blues vil optimismen!

Men forcen ligger altså i, at kollektivet benytter sig af en meget ekspressiv udtryksform, alt imens det blotter følelser og ønsker.

Bedste nummer er efter min mening ”Korfo”, som både instrumentalt, lyrisk og produktionsteknisk emmer af længsel. Nummeret er smukt, på mange måder straight forward, men indeholder også heller af medrivende guitarriffs og momenter af næsten meditativ karakter.

**** / Transgressive / 35 min. / Også anmeldt i musikmagasinet gaffa.dk

Please follow and like us:

  • 0
  • Share