Jakob Buchanan: On Rosenhill

Please follow and like us:

  • 0
  • Share

MUSIKANMELDELSE

Den danske jazzkomponist og -trompetis, Jakob Buchanan, er efterhånden ved at have markeret sig som en kunstner, der har ambitioner. Han udtænker og udfører gerne store konceptuelle værker, som for at både at blive til og siden at blive succeser forudsætter en helt usædvanlig energi og viljekraft. Men begge dele er Buchanan tilsyneladende i besiddelse af – den kvalitetsbevidste århusianer, som med sit nye, konceptuelle værk, On Rosenhill, hylder sit barndoms kvarter, Rosenhøj, i Viby.

Hyldesten udfører han med 1) en sekstet bestående af Indra Rios-Moore på vokal, Chris Speed på sax og klarinet, Simon Toldam på klaver og keys, Frederik Sakham på bas og Helge Andreas Norbakken på trommer og slagtøj foruden 2) Aarhus Jazz Orchestra, som ledes af Carsten Seyer-Hansen.

For os andre er der ikke umiddelbart noget bemærkelsesværdigt ved Rosenhøj-kvarteret og dets boligblokke fra 1960’erne. Men når man hører Buchanans værk, bliver man alligevel i tvivl. For så storslået og voldsomt, delikat og raffineret, som værket er, der ligge andet og mere gemt i eller mellem boligblokkene. Eller i hvert fald i Buchanans oplevelse af blokkene og/eller området. Måske noget smukt. Måske noget sammensat. Noget forstemmende? Nej, klart noget smukt. Noget guddommeligt. Noget sakralt. Og stort!

Musikken rummer i hvert fald en skønhed. Og en samtidig længsel ud og hjem, bilder jeg mig ind. En horisont. Og åbenhed. Puls. Alt imens den også rummer en forbundethed. En lukkethed. Noget introvert, der formidles med pondus, så at sige. Hele tiden fornemmer man nemlig det store udtræk – big bandet. Nogle gange som et umærkeligt lysindfald. Andre gange som et stormønstret og farverigt tapet på alle rummets vægge. Vægge, der vel at mærke hælder indad! Men der er også et formildende lys i musikken – bl.a. i kraft af Indre Rios-Moores sang og recitation. Den læner sig nemlig blødt op ad Buchanans flygelhorn og Speeds klarinet.

I den forstand er der noget eklektisk over værket. Noget farverigt, mange facetteret. Men alt det formår Buchanan at håndtere – selv om mange nok flere gange undervejs vil skulle kæmpe for at fastholde den åbne opmærksomhed.

**** / Dacapo Records / 60 min. / Også anmeldt i musikmagasinet gaffa.dk

Please follow and like us:

  • 0
  • Share