Katrine Muff: De korte sætningers land

Please follow and like us:

  • 0
  • Share

MUSIKANMELDELSE

Hvis man interesserer sig bare en lille smule for ny, dansk litteratur, har man et forhold til / har man hørt om eller læst Stine Pilgaards roman, Meter i sekundet. Romanen udkom i 2020 og blev en af årets mest solgte; den modtog fortjent boghandlernes Gyldne Laurbær og Weekendavisens Litteraturpris og blev lige så fortjent nomineret til Politikens Litteraturpris, DR Romanprisen, Marthaprisen, Kritikerprisen og Læsernes Bogpris.

Nu har Katrine Muff, som udover at være musiker, komponist, korleder og højskolelærer på Johan Borups Højskole i København, med afsæt i tekster af Stine Pilgaard / tekster fra Meter i Sekundet lavet et nyt album med sange fra De korte sætningers land (Vestjylland).

Sangteksterne ligger naturligt nok tæt op ad teksterne i romanen, men én afgørende ting rummer de ikke: humoren. Og dét er ærgerligt. Noget andet, der er ærgerligt, er, at kompositionerne er så enkle og forløsningen fremfor alt: så pæn. For jeg hører ikke i viserne / den tekst- og sangbaserede forløsning den kant, som jeg både mener findes i Pilgaards forfatterskab og i hendes egen karakter. Det er som om Muff entydigt har stræbt efter at lave noget skønt, men dermed lægger hun sig også i et andet spor, end Pilgaard gør. Pilgaards force er dobbelttydigheden. Og den er væk i Muffs skønhedsideal. Nu skal man ikke, heller ikke som anmelder, lade sig styre af sine forventninger, men jeg bliver altså skuffet over, at sangene ikke klarere afspejler Pilgaards humor og sammensathed og kant.

Forklaringen er måske den enkle, at Muff har skrevet / komponeret det hele med henblik på fællessang – det var fællessang hun i TV blev kendt for under pandemien og nedlukningen af samfundet, og det er ganske givet fællessang, hun som korleder og højskolelærer arbejder med. To af sangene fra De korte sætningers land er da også blevet optaget i den nye udgave af Højskolesangbogen. Og i forlængelse heraf: De korte sætningers land indeholder tekster, noder og en indlagt CD med indspilningerne af de i alt ni sange fra Meter i sekundet. Derudover har Stine Pilgaard og Katrine Muff i bookletten skrevet om arbejdet med henholdsvis at skrive sangteksterne og sætte musik til.

Vel drages jeg af et enkeltstående nummer som f.eks. ”Vuggesang til de utrøstelige”, af dette nummers skønhedsideal og vemod, af kammermusikken / jazzen. Men som helhed betragtet bliver albummet for pænt for mig.

***  /  Gutkind  /  35 min. / Også anmeldt i musikmagasinet gaffa.dk

Please follow and like us:

  • 0
  • Share