Båd: Oktober vipper bladene af træerne

Please follow and like us:

  • 0
  • Share

MUSIKANMELDELSE

Båd – et nyt, dansk ”drømmejazzprojekt” – ser nu dagens lys. Bag projektet står en ung mand, Jeppe Dengsø, som er komponiststuderende på Rytmisk Musikkonservatorium i København og manden bag blandt andet ”drømmerockbandet”, Moon Loves Honey.

De drømme, der i hans to konstellationer nævnes, skal forstås som det, der indfinder sig, når man i zovende tilstand zzzzzzzzz’er. Båds debutalbum kan vitterligt høres som én sammenhængende drøm, én sammenflydende strøm af væsker. Oktober vipper bladene af træerne rummer ganske vist syv skæringer, men de er tænkt som og glider umærkeligt sammen ét drømmelandskab.

Der er ikke tvivl om, at Jeppe Dengsø har hentet inspiration hos blandt andre danske Bremer/McCoy og hos neoklassiske koryfæer som britiske Brian Eno og japanske Ryuichi Sakamoto. For vi er ude i en form for minimalistisk instrumentalmusik, som består af små forskydninger og variationer over enkle temaer. Genremæssigt er vi i grænselandet mellem sfærisk jazz, elektronisk loungemusik, ambient og neoklassisk musik. Og Jeppe Dengsø selv? Han spiller så godt som alle instrumenter – klarinet, klaver, rhodes og guitar. Kun én anden musiker er med ham i studiet: cellisten Thorbjørn Kaas. De to formår imidlertid – på baggrund af Jeppe Dengsøs skitser til og fuldendte kompositioner at skabe et sammenhængende, melankolsk, næsten vemodigt og dragende landskab.

Med sin rhodes skaber Jeppe Dengsø tåger og med sin klarinet strålende sigtbarhed – momentane kig til horisonten. Thorbjørn Kaas tilfører på sin side sanselighed. Det gælder for eksempel i skæringen, ”Oktober”, som åbner albummet. Og sammen er de to altså et virkelig godt match.

Mest formfuldendte enkeltskæring er efter min mening ”I vinden”, som rummer en form for optimistisk tilgang til livet. Et lyst element! Måske er det derfor, jeg især holder af den skæring ud af de syv, som tilsammen udgør et flot hele.

Helt usædvanligt udgives albummet kun på streamingstjenester og som kassettebånd (via Forlaget Kornmod). Det virker på én gang både tjekket og old-school. Men, hvem ved, måske er det sådan, Jeppe Dengsø er skruet sammen?!?

****  /  Eget selskab  /  29 min.  /  Også anmeldt i musikmagasinet gaffa.dk

Please follow and like us:

  • 0
  • Share