Sigurd Hole: Roraima

Please follow and like us:

  • 0
  • Share

MUSIKANMELDELSE

Den norske bassist og komponist, Sigurd Hole, fik opgaven af Oslo World: Skriv et værk til opførelse på festivalen i 2020! Dét har han gjort. Roraima er værket – en suite, der tematisk tager afsæt i begreber som solidaritet og naturens betydning og sårbarhed. Værket er inspireret af Yanomami-folkets myter – som beskrevet i Yanomami-shamanen og -talspersonen Davi Kopenawas bog The Falling Sky.

Og musikken? Den består af to elementer – avantgardistisk, folk-inspireret kammermusik og reallyde optaget i Amazonas – heraf titlen Roraima, som også er navnet på Brasiliens nordligste delstat, Yanomami-folkets hjemsted. Det samlede lydbillede er forfinet, raffineret, spirituelt, tankevækkende og mangfoldigt / komplekst. Sigurd Hole fortæller selv, at han blev overrasket over, hvor intens lyden fra junglen er; overrasket over den distinkte tonalitet, der f.eks. udgår fra tukanen, der som et andet instrument farvelægger lydbilledet på Roraima – et lydbillede der som helhed fremstår som én sammenhængende størrelse.

Med sig i studiet har Sigurd Hole haft en række norske musikere fra øverste hylde: Trygve Seim, Frode Haltli, Håkon Aase, Helga Myhr, Tanja Orning og Per Oddvar Johansen. Og det, de sammen har fået skabt, er dybt fascinerende, smukt som lyden af et mildt regnvejr, lyden af vindens tag i faunaen og lyden af dyrenes indbyrdes positionering og kald. Værket er indspillet live i Jakob Kirken i Oslo imellem to luck-downs som følge af Corona – uden at man dog hører publikum. Det hele er koncentreret, betydningsladet, billedskabende. Og smukt.

*****  /  Elvesang  /  78 min.

Please follow and like us:

  • 0
  • Share