Richard Andersson: U·Synlig

Please follow and like us:

  • 0
  • Share

MUSIKANMELDELSE

Richard Andersson er kontrabassist. Men han er også blind – det blev han som 14-årig. Farver og former, billeder og motiver, ansigter og hændelser blegnede for hans blik. Nye størrelser tonede til gengæld frem: ord, lyde, rytmer, melodier og harmonier. Og nu har han skabt et ambitiøst musisk værk– en eksklusiv boks med en vinyl, en kunstnerisk booklet i stort format og løse ark med blindskrift – alt grafisk fremstillet i sort med sølv som eneste anden ”farve”.

Værket er som én stor boks, bærer i præg og blindskrift titlen, U·Synlig, og udgør på sin vis en undersøgelse af transformationen fra seende til blind. Richard Anderssons ønske er således med værket meget markant at stille spørgsmålet: ”Er verden det vi ser, det vi hører, eller det vi sprogliggør?”

Udgangspunktet er ti moderne kunstværker, som Richard Andersson, ikke kan se, men som andre har beskrevet for ham – og disse værker og sprogliggørelsen eller den såkaldte synstolkning udgør hovedparten af indholdet i den store booklet.

De ti kunstværker og synstolkninger er blevet til ti kompositioner for solo kontrabas – skrevet og spillet af Richard Andersson. Og ikke overraskende er det fascinerende på én gang at høre musikken, se det tilhørende kunstværk og læse synstolkningen. De tre lag / facetter modsvarer med stor styrke ambitionen med værket. Man bliver – også som seende – tvunget ind i fascinerende tanker om synlighed og usynlighed.

Det er klart, at der fra kunstværk til synstolkning til komposition kan være sansninger og projektioner, der afhænger af øjnene, der ser (havde jeg nær sagt). Men uanfægtet heraf bliver jeg grebet af Richard Anderssons ønsker, ambitioner og evner. U·Synlig er i enhver forstand eksklusiv og ambitiøs, bemærkelsesværdig, respektindgydende og vellykket.

Richard Andersson, som er uddannet fra Konservatoriet i Odense, Manhattan School of Music, og Det rytmiske Musikkonservatorium i København har i mange år fungeret som musiker, komponist og kapelmester, og han har også udgivet mere end ti album i eget navn, ligesom han har samarbejdet med mange danske og internationale stjernemusikere. Men U·Synlig er uden sammenligning perlen over alle perler i hans hidtidige virke / produktion.

*****  /  Eget selskab  /  35 min. / Også anmeldt i musikmagasinet gaffa.dk

Please follow and like us:

  • 0
  • Share