Per Bloch: Panneq

Please follow and like us:

  • 0
  • Share

MUSIKANMELDELSE

Den danske indie-musiker og multi-kunstner, Per Bloch, valgte for nogle år siden at flytte til Grønland, da hans liv i Danmark kæntrede, og en depression udløstes. Opholdet i det nordatlantiske blev livgivende og udmøntede sig blandt andet i 2019 i et spoken word-album om sorg, håb og kærlighed. Albummet hed Vi skal noget sammen, og det blev af undertegnede betegnet som 21 fortættede fortællinger med elektronisk musikledsagelse – ”en virkelig smuk sag (…)  sine steder dramatisk, sine steder melankolsk, men altid enkel, melodisk og repetetiv.”

Nu, efter at Per Bloch er vendt tilbage til Danmark, udsender han endnu et ”grønlandsk” album, Panneq (grønlandsk for ”rentyr”). Selv betegner han dette nye album som en ”kærlighedserklæring” eller ”tak” til Grønland – i musik og ord. ”En fortælling om kærlighed udformet som en stemningsfuld rejse i lyd” – det vil sige overvejende elektronisk musik. Og det, man må forstå, er, at Per Bloch nok har forladt Grønland igen, men på ingen måde ”blev færdig” med landet og dets befolkning.

Panneq har han skabt sammen med de grønlandske musikere og producere – Tûtu, Gerth Lyberth, Andachan og Fabrizio Barzanti foruden Mikkel Gemzøe og Peter Morrison. To af de syv numre har han ladet troldmanden, Andachan, producere. Alle tekster er på grønlandsk. Og både disse tekster og musikken emmer af en uudgrundelig længsel, af et savn, der næsten antager fysisk form. I den forstand har Per Bloch og hans kunstneriske venner skabt et fascinerende, moderne og vedkommende og næsten sakralt univers, som virkelig bør bemærkes.

Sangene og musikken fremstår som en uforbeholden hyldest til grønlænderne, til vidderne, naturen, stilheden. Men også til lydene – den elektroniske musik understøttes således af fine reallyde fra ture med hundeslæder m.m. Og selv om hverken jeg eller (mange) andre lyttere forstår det grønlandske sprog, så forstår jeg (og sikkert også mange andre) sansningen, farven, energien – det vil sige vemodet, længslen, taknemligheden som udgår fra både sange og musik.

****  /  Stimuli  /  24 min.  /  Også anmeldt i musikmagasinet gaffa.dk

Please follow and like us:

  • 0
  • Share