Britta Byström: Letter in April

Please follow and like us:

  • 0
  • Share

MUSIKANMELDELSE

Den svenske komponist Britta Byström er en eminent historiefortæller. Hun skriver klassisk musik og opbygger strukturer heri, som er klare, elegante og stemningsfulde. Det er det, der er hendes styrke – at hun hos lytteren kan øge varmen, åbne sanserne og blotlægge følelserne. Hendes nye værk, Letter in April, som nu foreligger, rummer fire ensemble- og soloværker og er indspillet af det danske kammerensemble, Athelas Sinfonietta, under ledelse af Eirik Haukaas Ødegaard og med soli af Anne Ngoc Søe (violin) og Maria Isabel Edlund (cello). Titelværket, Letter in April for klarinet, violin, cello og klaver kredser tematisk om den forvandling, der antyder forårets komme, og er inspireret af Inger Christensens digtsamling af samme navn. Og det forunderlige er, at man næsten ser det for sig, når man hører musikken (i det høje toneleje, som gennemgående kendetegner Byströms musik) – ser forårets komme, det grå og golde blive grønt og frodigt. Værket, Baum in der Stadt, (for soloviolin) er inspireret af Paul Klees malerier og tilsvarende – billedskabende. Alle fire værker er smukke, lette og lyse, vidunderlige konstruktioner, der er vidunderligt skildret, hvorfor jeg også som lytter sidder tilbage – forløst, men med en trang til at se og høre igen.

****  /  Dacapo Records  /  59 min.

Please follow and like us:

  • 0
  • Share