MUSIKANMELDELSE
Ulla Britt Simonsen er en rutineret, dansk singer-songwriter. Ikke desto mindre havde hun passeret de 50 år, før hun som solist albumdebuterede i eget navn. Dét skete, da hun i 2021 udsendte Nøgen og Natteblind. På dét album søgte hun bevidst det blottede udtryk. Hun ville fremvise egne skrammer – koste, hvad det koste ville.
På sit nye album, Syv plus én, fortsætter hun på sæt og vis, hvor hun slap i 2021. Instrumentalt er hendes udtryk stadig nedbarberet, hendes vokal stadig omdrejningspunktet, og det hun synger om er stadig tilværelsens helt almindeligt forekommende tilskikkelser. Men jeg synes godt, man kan tale om, at der er kommet et ”plus én” til.
Første single fra albummet, ”Selv når du er svag”, handler om lys og skygge, styrke og skrøbelighed, forbundethed og ensomhed – spænd vi alle kender til. I den forstand taler Ulla Britt (formodentlig med afsæt i egne oplevelser) stadig ind i et universelt forekommende spektrum. Men det forløsende er, at hun denne gang kunstnerisk bedre formår at distancere sig fra egne livserfaringer. Og den distancering hæver altså hendes materiale op over det klaustrofobisk private.
Udover at synge spiller Ulla Britt selv klaver, og så akkompagneres hun af Line Felding på cello og Rune Funch på guitar. Trioen formår instrumentalt at løfte de syv originale sangene. Genremæssigt er vi i et sted midt imellem den moderne singer-songwriter-tradition og den minimalistiske folk-pop-rock.
Bedst fungerer efter min mening sangene ”Nu hvor du er væk” og ”Falder for duften”. Spændet i de sange er oprigtigt spændende.
Men hvorfor hedder albummet, Syv plus én? Ja, det oplagte svar er, at albummet rummer syv originale Ulla Britt-sange og én versionering – af James Sheltons Lilac Wine, som vi kender fra blandt andre Jeff Buckley og Nina Simone. (Versioneringen, der i Ulla Britts ”oversættelse” har fået titlen ”Blomstervin”, bidrager dog ikke med noget væsentligt. Originalerne er mere interessante). Men titlen referer også til de syv livsfaser, det cykliske i menneskelivet – dét at hver fase kræver en mental omstilling og genopfindelse af sig selv. Dét er Ulla Britt optaget af – det, at menneskelivet løbende kræver kalibrering.
*** / Eget selskab / 29 min. / Også anmeldt i musikmagasinet gaffa.dk