MUSIKANMELDELSE
Stemmer i voks er en ”ny” dansk duo – et sideprojekt til det succesrige, jyske folk-ensemble, Sorten Muld, som med overrumplende kraft albumdebuterede i 1997 med MARK II – hvormed originale, elektrificerede folk-sange som ”Bonden og elverpigen”, ”Venelite” og ”Ravnen” blev udødeliggjort.
Stemmer i voks består af Sorten Mulds kernemedlemmer, Ulla Bendixen og Martin Ottosen. Og det, de to – som Stemmer i voks – skaber (ganske vist sammen med andre musikere) er lige så enestående som det, de oprindeligt skabte med Sorten Muld – om end deres nye sange næppe vil opnå samme opmærksomhed, som sangene på Sorten Mulds debutalbum gjorde – dertil er de nye for smalle.
Sangene på sideprojektets selvbetitlede debutalbum er ikke desto mindre unikke, idet de tager afsæt i nogle rå fonografoptagelser, som folkemindesamleren, Evald Tang Kristensen, lavede i begyndelsen af 1900-tallet. Voksvalser har siden gemt på de skrattende optagelser af folkesange, som var nedarvet blandt hedens fattigfolk, der selv indsang dem på Tang Kristensens fonograf – gamle, traditionelle, danske folkeviser om savn og længsel, stræben efter kærlighed og lykke.
Tang Kristensens gamle lydoptagelser udgør baggrundstæppet i det nye, opdaterede og mere akustiske lydbillede, som duoen og deres sidemen skaber. På sæt og vis går aktuelle Stemmer i voks i dialog med Tang Kristensens og fattigfolkenes fortid – Stemmer i voks fletter således de hundredårige, skrattende optagelser sammen med Bendixens stadigt inciterende vokal og duoens og alle sidemen’denes modent anvendte trædeorgel, mandolin, klaver, cello, kontrabas, blæsere og elektronik m.m. Lyt eksempelvis til sangen, ”En skomager har jeg været” – det er ren dialog!
Duoens lydbillede er generelt mere akustisk end Sorten Mulds. Det er vanskeligere tilgængeligt. Men måske også mere vedkommende eller dybt. I hvert fald – som Sorten Mulds – bemærkelsesværdigt. Sangene på Stemmer i voks har ikke hitpotentiale, men mindre kan også gøre det. Mest afgørende er det, at albummet som helhed fremstår som gennemarbejdet. Sangene er – i langt de fleste tilfælde – gribende. De rummer små fortællinger, som er let at relatere til. Og så er de musisk, instrumentalt og arrangementsmæssigt betagende ud over det forventelige – d.v.s. originale, opdaterede og vedkommende.
***** / GO’ Danish Folk Music / 46 min. / Også anmeldt i musikmagasinet gaffa.dk