Elina Duni Quartet: Matanë Malit

Please follow and like us:

  • 0
  • Share

Anmeldelse på netmagasinet gaffa.dk og i tidsskriftet CULTURES #8

Matanë Malit er en af de smukkeste plader, jeg længe har hørt: en gribende, vemodigt nostalgisk og helt igennem nedtonet vokaljazzplade, der har sine rødder i de stolt knejsende, oldgamle albanske, Kosovo-albanske og græske musiktraditioner. Ikke al materialet på Matanë Malit er gammelt, men uanset om det er nyskrevne sange eller gamle folkeviser, sangerinden tager under behandling, emmer det enkelte nummer og pladen som helhed af troværdighed og magnetisk nostalgi.
Elina Duni er selv af albansk oprindelse, men bor i Schweiz, hvor hun også har formet sin kvartet, der i øvrigt består af pianisten Colin Vallon, bassisten Patrice Moret og trommeslageren Norbert Pfammatter. Elina Duni er selv født i Tirana i 81, men flyttede med sin mor til Geneve i 92. Forinden havde hun etableret sig som barnestjerne i Albanien – i kraft af 1) sit helt usædvanlige vokale naturtalent og 2) sit yndige ydre. Men omplaceringen fra Albanien til Schweiz – og erobringen af den voksnes verden – var nok det, der skulle til, for at forene barnets naturtalent med den voksnes nostalgi. Foreningen lykkes i hvert fald på troværdig vis for hende.
Lyt selv – til Albaniens svar på Irlands Enya og Norges Sinikka Langeland.
******
ECM Records
54 min.

Please follow and like us:

  • 0
  • Share