Lars Danielsson Liberetto: Cloudland

Please follow and like us:

  • 0
  • Share

MUSIKANMELDELSE

Den herboende, svensk jazzbassist, Lars Danielsson, er ikke bare en eminent bassist og cellist. Han er også en eminent komponist. Det får man bekræftet, når man lægger øren til hans nye album, Cloudland, som oprigtigt talt er et mesterværk!

Danielsson har sans for det melodiske, det sfæriske og det eventyrlige. Det hører man i flere numre på albummet, men tydeligst i titelnummeret, ”Cloudland”, der er en facetteret, fint slebet perle med fornemme fingeraftryk – ikke bare af Danielsson (kontrabas og cello), men også af franske Grégory Privat (klaver), britiske John Paricelli (guitar), svenske Magnus Öström (trommer), norske Arve Henriksen (trompet) og syriske Kinan Azmeh (klarinet).

Det nummer har samme dansende lethed, som jeg husker fra nogle af Pat Methenys mesterlige numre fra 80’erne og 90’erne. Det gælder i øvrigt også det følgende nummer, ”The Fifth Grade”, hvorpå Grégory Privats klaverboksning til forveksling minder om Lyle Mayes’. Musikken har samme kompleksitet og lethed, som Pat Metheny og Lyle Mayes’ musik havde. Og den spændvidde kendetegner egentlig hele albummet.

Mig giver de nævnte numre – og albummet som helhed – en decideret lykkefølelse. Jeg får alt, hvad jeg skal have og skal ikke bede om mere. For Danielsson og hans sidemen sender mig på en følelsesmæssig rutchetur – op til den mest boblende begejstring og ned til det monumentale vemod. Derfor tøver jeg heller ikke med at kalde Cloudland et af de bedste album, jeg i flere år har hørt. Musikken – AL musikken – går ind under huden med den helt uhyrlige, tilsyneladende lette ophobning af raffinementer, der fint balancerer mellem det latinske temperament og den nordiske melankoli, mellem den moderne jazz og den mere traditionsbundne kammerjazz.

Der er i musikken tydelige tråde tilbage til rødderne og den nordiske tone, men også en stræben efter noget nyt og originalt, stort, højt og flot – noget mere facetteret og ypperligt. Og det skydes også producer-teamet, der foruden Danielsson og Öström har bestået af Cæcilie Norby. Det, de tre – herunder ægteparret Danielsson og Norby – har skabt er virkelig bemærkelsesværdigt. Et himmelsk naturfænomen.

******  /  ACT Music  /  48 min.  /  Også anmeldt i musikmagasinet gaffa.dk

Please follow and like us:

  • 0
  • Share