Stefan Pasborg: Ritual Dances

Please follow and like us:

  • 0
  • Share

MUSIKANMELDELSE

Stefan Pasborg er en af Danmarks bedste, mest aktive og interessante trommeslagere pt. Teknisk er han ekvilibristisk, kunstnerisk facetteret, og dét afspejles på hans nye plade, Ritual Dances.

Musikken på pladen er ambitiøs. Materialet udgør et værk. Og materialet? Det er ny musik skabt af Pasborg med afsæt i Igor Stravinskys Le sacre du printemps. Stravinskys berømte værk var (og er stadig) både forbilledligt og komplekst. Tilsvarende er Pasborgs nye musik både forbilledlig og kompleks. Netop facetteret.

Dele af materialet til Ritual Dances er optaget live, dele optaget i studiet, og med sig på scenen og i studiet har Pasborg haft et hav af dygtige – primært danske og finske musikere: Blood Sweat Drum + Bass dirigeret af Jens Christian ”Chappe” Jensen, UMO Jazz Orchestra dirigeret af Ville Vannemaa foruden GoranKajfes, Anders Banke, Anders Filipsen, Fredrik Lundin, Jussi Kannaste, Seppo Kantonen, Jeppe Kjellberg, Jeppe Tuxen, Ståle Storløkken, Mikael Myrskog og Rune Harder Olesen.

Pasborg og de nævnte musikere spiller en form for musik, der (i Stravinskys ånd) er dramatisk, voldsom, grænsende til det revolutionært avantgardistiske. Der er noget vildtvoksende moderne over Ritual Dances. Musikken er som ramt af en heftig storm af blæsere, af en infernalsk pigtråd, af et buldrende bål og af en uslukkelig brand. Musikken er et voldsomt genremiks, som set og hørt ude- eller oppefra er uvant, men som alligevel virker så helt umådelig naturligt sammenhængende, når man fokuserer ind.

Selv tænker jeg for eksempel ikke på noget tidspunkt i løbet af de næsten 70 minutter, at noget kunne have været anderledes. Musikken på Ritual Dances er, som den skal være: vild, uregerlig og vildtvoksende.

Skal jeg udpege én skæring fra værket som min favorit, vil det blive ”Infernal Dance” – det delelement /nummer, der kommer tættest på stilen fra Ibrahim Electric, Pasborgs orgeltrio. ”Infernal Dance” er et af Ritual Dances’ mest stilfærdigt melodiske numre. Men generelt rummer værket et hav af imponerende partier og soli, som emmer af saft og kraft.

Ritual Dances er et ambitiøst og i enhver forstand ekstraordinært, udfordrende og vanskeligt tilgængeligt værk!

****  /  Sunnyside Records  /  69 min.  /  Også anmeldt i musikmagasinet gaffa.dk

Please follow and like us:

  • 0
  • Share