JJ Paulo: Joram

Please follow and like us:

  • 0
  • Share

MUSIKANMELDELSE

Joram Johan Paulo aka J.J. Paulo er født i Tanzania, men har boet i Danmark siden, han var to år. Han EP-debuterede i 2020 med Baba Mufasa, fulgte året efter op med EP’en The Sound of Africa, og nu lander så hans tredje EP, Joram, der – som titlen tilkendegiver – handler om eller henvender sig til hans eget almindelige jeg.

Helt præcist er EP’en dedikeret til den 12-årige Joram, som havde det svært i Silkeborg, hvor hans hudfarve udløste alskens mobning og ikke overraskende et element af selvhad og længsel efter noget andet – for eksempel en anden og lysere hudfarve.

I dag, 16 år senere, oplever Joram selv, at han er blevet den mørke rollemodel, han savnede som dreng. Som han siger: ”Min musik er min kultur og min hudfarve er mit krydderi, der gør, at den ret, jeg serverer på scenen, altid har en fantastisk smag af afrikansk kultur.” Budskabet med hele EP’en – og i særdeleshed titelnummeret og nummeret, ”Who I Am” – er: ”Tro på dig selv, vær modig og kom hellere galt af sted end slet ikke af sted”. Sagt med mine ord: Teksterne på Jorams nye EP handler om hans søgen efter egen identitet. I den forstand er der noget udviklingspsykologisk eller terapeutisk over projektet – men samtidig også noget æstetisk, kunstnerisk sikkert og skønt.

De seks numre på Joram må alt andet lige genrebetegnes som en moderne form for Afrobeat med et iboende element af hip hop, og det fascinerende er, at alle numrene er skrevet, indspillet og mixet af Joram selv – i soveværelset på Nørrebro i København, hvor han pt. bor. Man vil på den baggrund kunne forstå, at der er noget uhyre lavpraktisk over projektet. Derfor er det også desto mere imponerende, at Jorams indsats ender ud i en EP, der er så lytteværdig, tjekket og frisk. Jorams sangstemme lyder ganske vist træt; han slentrer igennem de seks sange med sin døsige vokal; men musikken løfter, og arrangementer og korstemmer giver udtrykket som helhed en let- og luftighed. Det engelske sprog er tilsat en stærk afrikansk accent, men det styrker kun troværdigheden. Når han i ”Who I Am” synger ”I love the life and everything I am” tror jeg ham.

*****  /  17 min.  /  Også anmeldt i musikmagasinet gaffa.dk

Please follow and like us:

  • 0
  • Share