Winnipeg Jazz Orchestra: Voices – A Musical Heritage

Please follow and like us:

  • 0
  • Share

MUSIKANMELDELSE

Voices – A Musical Heritage er Winnipeg Jazz Orchestras sjette album og et ganske særligt et af slagsen. Ganske vist er det et af big bandets kendetegn, at det spiller og indspiller mange nye, originale kompositioner og arrangementer på bestilling, men Voices – A Musical Heritage er alligevel noget særligt. Otte komponister er nemlig blevet bedt om hver især at skrive et stykke musik, der afspejler arven fra nogle af de befolkningsgrupper, der over tid har bosat det geografisk vidtstrakte lande – eksempelvis ukrainere, jøder, chilenere, islændinge og nigerianere. Ud af bestillingen er der kommet otte meget forskelligartede musikstykker, som trods forskellighederne hænger organisk naturligt sammen takket være orkestrets tonesprog. Big bandets dirigent, Richard Gillis, har selv skrevet et af stykkerne, Shadows, og herudover har han skrevet arrangementer til yderligere to. I den forstand er han blevet en central figur i det konceptuelle projekt. Og den centrale rolle fylder han godt ud. Også fordi han med sit sublime orkester får skabt et værk, der vitterligt er gribende – på grænsen mellem jazz, folk og kammermusik. Det er svært for mig at fremhæve nogle stykker på bekostning af andre, men jeg vil alligevel vove den påstand, at John Stetch’s The Parallel Steppes, Rodrigo Muñoz’ Homenaje og Henry Onwuchekwas Oriri er særligt bemærkelsesværdige. Nævnte musikstykker er facetterede, fremmedartede og dog ”genkendelige” ud fra vante genreopfattelser.

****  /  Eget selskab  /  63 min.

Please follow and like us:

  • 0
  • Share