Kings of Convenience live i Store Vega

Please follow and like us:

  • 0
  • Share

KONCERTANMELDELSE

Erlend Øye og Eirik Glambek Bøe kaldes af gode grunde Norges svar på Simon & Garfunkel. De har den samme blødhed over sig, når de synger duet; den samme fingernemhed, når guitarstrengene aktiveres; den samme sans for at skrive fængende sange og melodier; den samme tøven, når plader skal indspilles. Siden de først optrådte som Kings of Convenience i 1999 har de kun indspillet fire studiealbum. (Simon & Garfunkel nåede at indspille fem, inden de lod sig ”skille” – de var dog noget hurtigere i studiet). Alligevel – eller måske netop derfor – er Erlend Øye og Eirik Glambek Bøe elsket over det meste af verden, København inklusive. Faktisk er de to som duo så elsket, at de spiller tre aftener i træk i Store Vega. Fredagens og lørdagens koncerter er udsolgte, søndagens, som alene byder på mindre kendte sange, er tæt ved. Om de to nordmænd så når Simon & Garfunkels salgstal er tvivlsomt, men kigger man på streamingstjenesternes statistikker, kan man se, at de bliver hørt. Alene på Spotify bliver Kings of Convenience’ sange og musik spillet næsten 2 millioner gange månedligt. Bergen-duoen er med andre ord – på vej deropad. Og det af de nævnte, gode grunde. Derfor er der også grund til optimisme forud for deres europæiske forårsoffensiv, som koncerterne i København indvarsler.

De to nordmænd er charmerende på en scene, deres engelsksprogede sange og deres bløde folk-pop-musik er tilgængelig – måske i virkeligheden hyggelig. Det vurderede Erlend Øye i hvert fald selv fredag aften – med henvisning til, at de jo netop var i Danmark, hvor dét ord måtte være dækkende i beskrivelsen af deres særlige subgenre. Og så er de tos formidling såvel vokalt som instrumentalt på et teknisk højt niveau. De oser af overskud, når de står der i på scenen og genskaber deres egne, funklende hits – numre som ”Misread”, ”Mrs. Cold”, ”Know How”, ”Boat Behind” og ”I’d Rather Dance With You”. Deres indbyrdes kontakt er åbenlyst fortrolig. Deres fælles sang og sammenspil eminent. Og fredag aften i Store Vega gjorde det kun oplevelsen større, at de med sig på scenen – i cirka halvdelen af koncerten – havde deres faste violinist og faste bassist. Konstellationen som helhed understregede ganske vist snarere forbindelse over til folkemusikken end til poppen, men hvad gør det: Der var liv i kludene. Og man forstod klart det element af humor der lå i, at Erlend Øye undervejs i koncerten – i fortællingen om deres fælles projekt – fortalte, at han var den eneste af de oprindelige fire, der hele tiden havde troet på, at det kunne lade sig gøre at blive en rockstjerne. Underforstået: Nu var de det. Selv om han selv hverken ligner eller lyder som en rockstjerne. Da Kings of Convenience hen imod slutningen af koncerten af kringlede omveje fik sig jammet ind i en mærkværdig versionering af Lou Reeds ”Walk on the Wild Side”, kunne man ikke se rockstjernen for sig. Men netop dét var sjovt.

I det hele taget er det en lethed, der kendetegner de to nordmænd. Måske nok ikke tekstuelt, men i hvert fald musisk. En lethed, noget optimistisk og positivt, ja, hyggeligt. Uden at det af den grund bliver kedeligt. Deres tekniske kunnen er så udviklet, at deres optræden ikke bliver kedelig. Deres optræden er og forbliver raffineret, fordi de synes at være styret af en stadig nysgerrighed. Og nok så væsentligt. De er supergode på en scene, selv om Store Vega er stor og intimiteten udfordret. De kommer ud over scenekanten. Og brillerede blandt andet fredag aften med et nummer som ”24-25”.

*****  /  Koncert også anmeldt i musikmagasinet gaffa.dk

Please follow and like us:

  • 0
  • Share