Hugo Distler: Die Weihnachtsgeschichte

Please follow and like us:

  • 0
  • Share

MUSIKANMELDELSE

Hugo Distlers musik er – udenfor hjemlandet, Tyskland – næsten gået i glemmebogen. Og dét trods klare kvaliteter. Distler (1908-1942) var inspireret af den tidelige, tysk/protestantiske barokmusik – især af den tyske komponist, Michael Praetorius (1571-1621) og af den såkaldt ”tyske musiks fader”, Heinrich Schütz (1585-1672). Men Distlers kompositioner var også særegne, originale. Og et er de helt store er juleværket – Die Weihnachtsgeschichte Opus 10 – som ifølge Distlers selv var et oratorium af kammermusikalsk karakter. Som Schütz komponerede Distler sit juleværk til kor – i dette tilfælde en solist og et kor. I det sammenhængende værk, der består af 20 selvstændige satser, indgår elementer af Praetorius’ berømte salme, Es ist ein Ros entsprugen (på dansk: En rose så jeg skyde) i 7 variationer af forskellig farve og karakter. Og dét i sig selv er imponerende. Dog især fordi det hele fremføres så excellent og virtuost af det danske vokalensemble, Concert Clemens, der ledes af stifter og dirigent, Carsten Seyer-Hansen, og præsenterer Adam Riis som solist/evangelist. Distler har helt åbenlyst bygget sit religiøse værk op omkring En rose så jeg skyde. Men han har altså også med sine variationer udvidet spektret. Og dét anskueliggør Concert Clemens.

****  /  Our Recordings  /  40 min.

Please follow and like us:

  • 0
  • Share