Casper Hejlesen: Idyl

Please follow and like us:

  • 0
  • Share

MUSIKANMELDELSE

Den unge nordjyde, Casper Hejlesen (23 år), er indtil videre – både som følge af sin ungdom og uskyld og som følge af sin naturlige skyhed – gået under radaren.

Vel er det år siden, han albumdebuterede med Overture (2020); vel opnåede han med debuten succes; vel har han siden vundet priser og anerkendelse; og vel har han spillet med internationalt anerkendte musikere; men i eget navn er han stadig – som fotoet på forsiden af hans nye (andet) album, Idyl, indikerer – en mand, der skjuler sig i disen, tågen eller skyggen. Han vedgår, at han som (land)barn altid har været isoleret og stadig er introvert, sky og socialt hæmmet. Og dét har naturligt nok formet ham som menneske.

Ikke desto mindre – eller netop af samme grund – er det fascinerende at lytte til Idyl, som er et soloalbum. Som solist er det nemlig ikke muligt at gemme sig. Og den Hejlesen, der hermed blotter sig selv, har både noget smukt, raffineret og opløftende at byde lytteren på.

Det er muligt, at der er meget, Casper Hejlesen har svært ved at sætte ord på, men instrumentalt – teknisk og kunstnerisk – fremstår hans udtryk som klart og tydeligt, ja, decideret ekvilibristisk. Hans formulerede bestræbelse på at skabe en nøgen helhed på et nærmest meditativt stadie er i dén grad lykkedes! For ikke bare er der enkelte numre, der stikker ud som særskilt helstøbte, helheden er også sikret, og den er både favnende og givende. I den forstand er Idyl et generøst, varmt og vellykket album.

Hvem der måtte være Casper Hejlesens inspirationskilder, ved jeg ikke – men jeg kunne forestille mig, at han har hørt amerikanske Lyle Brewer, som indtil videre har udgivet syv fremragende album for sologuitar, og som pt. underviser på Berklee College of Music i Boston.

Uanset hvem og hvad, så er Casper Hejlesen helt sin egen: en musiker med så mange kvaliteter – teknisk såvel som kunstnerisk – at det giver god mening, at Universal Music satser på ham som kunstner. Lyt bare til numre som ”Aurora” og suiten ”Idyl I, II og III”, og du vil forstå hvor højt oppe på kvalitetsskalaen, Casper Hejlesen befinder sig. Hans melodier er magisk lyriske og hans forløsning formfuldendt funderet, godt afbalanceret og ikke på noget tidspunkt forceret.

*****  /  Universal Music  /  37 min.  /  Også anmeldt i musikmagasinet gaffa.dk

Please follow and like us:

  • 0
  • Share