Duke Ellington: Copenhagen 1958

Please follow and like us:

  • 0
  • Share

MUSIKANMELDELSE

Det danske pladeselskab, Storyville Records, skriver historie og husker os andre på historien – og det gang på gang. For selskabet har adgang til en masse hidtil ikke udgivne koncertoptagelser fra 1950’ernes og 1960’ernes København – det vil sige de årtier, hvor København blev løbet over ende af amerikanske jazzmusikere, hvoraf flere blev. En af dem, der jævnligt kom på besøg, men dog ikke blev, var Duke Ellington. Og det nye album fra Storyville Records’ side byder altså på liveoptagelser fra en koncert i Københavns store sportsarena, K.B. Hallen, i 1958 – foruden en bonus-optagelse fra en koncert i danserestauranten, St. Thomas i København i 1950, og to bonus-optagelser fra en velgørenhedskoncert i Aarhus, tilsvarende i 1950. Optagelserne fra Aarhus er med Duke Ellington som solist. Materialet er Duke Ellingtons evigt grønne standard-repertoire – numre som Take The A-Train, My Funny Valentine, Sophisticated Lady, Prelude to a Kiss og I Can’t Get Started. Dem har vi jo i mange andre sammenhænge haft rig lejlighed til at høre – både fra Ellingtons side og fra andres. Men det fascinerende er, at optagelserne giver et klart indtryk af nærværet, præstationen og kontakten med publikum. De oprindelige optagelser fra koncerten i K.B. Hallen er forsvundet, men Copenhagen 1958 er blevet genskabt via den udsendelse, som Danmarks Radio – Danmarks på det tidspunkt eneste public service medie – sendte ud i æteren. Optagelserne er rå, ikke teknisk optimale – slet ikke – men på mange måder gribende – især fordi de giver et tidsbillede, der er forrygende. Orkesteret i K.B. Hallen tæller en lang række navne, men her skal to fremhæves: tenorsaxofonisten Paul Gonsalves og altsaxofonisten Johnny Hodges. Ellingtons orkester var i enhver forstand stort.

****  /  Storyville Records  /  79 min.

Please follow and like us:

  • 0
  • Share