Manel Fortià Trio: Despertar

Please follow and like us:

  • 0
  • Share

MUSIKANMELDELSE

Den catalansk/spanske jazzkomponist og –bassist, Manel Fortià, som i nogle år har boet i USA, albumdebuterer med virtuositet og overbevisning. Med en fremragende trio, der i øvrigt består af den spanske pianist Marco Mezquida og den franske trommeslager Raphaël Pannier, har han således skabt et facetteret, originalt og betagende, ja, lyrisk univers. For nok er han inspireret af andre – eksempelvis Charlie Haden og Paco de Lucia – men han er også sin helt egen; spændt ud imellem det catalanske (han er født og vokset op i Barcelona) og det amerikanske (han har en forkærlighed for New York); og det spænd formår han på forbilledlig vis at integrere i musikken på Despertar, som både har noget spansk og noget amerikansk i sig. Jeg kunne tilføje, at hans musik giver associationer til svenske Esbjörn Svensson; at den har en frisk, nordisk-klingende melankoli i sig. At sammenspillet de tre imellem, ja, kompositionerne som sådan – at indtrykket er respektindgydende. At det hele virker personligt, engageret, autentisk, nødvendigt, innovativt, kreativt. At her er der noget, jeg har ventet på. At jeg personligt bider på krogen og glæder mig til mere madding i de kommende år – numre som Crescente (en dynamisk hyldest til Grand Central Station) og Circular (en melankolsk hyldest til togforbindelsen mellem JFK Airport og den impressionistiske bydel, Astoria, som Fortià boede i i New York). Giv mig mere!

*****  /  Segell Microscopi  /  54 min.

Please follow and like us:

  • 0
  • Share