Cæcilie Norby: Earthenya

Please follow and like us:

  • 0
  • Share

MUSIKANMELDELSE

Cæcilie Norby blev kendt af alt og alle i det ganske, danske land, da hun i 1980’erne først blev kendt som sangerinde i jazz/rock/funk-gruppen Frontline og siden jazz/rock-gruppen OneTwo. Senere blev hun kendt verden over, da hun som den første skandinav blev signet af det legendariske, amerikanske jazzlabel Blue Note og i det hele taget markerede sig som jazzsangerinde. I de sidste ti år har hun udgivet på det næsten lige så legendariske, tyske jazzlabel ACT og her tit indspillet med sin mand, den svenske jazzbassist Lars Danielsson, med hvem hun især har indtaget Europa.

Med Earthenya er der imidlertid noget nyt på spil – ifølge sangerindens eget udsagn som et ”one off” – for én enkelt gangs skyld. Sagen er den, at Cæcilie Norby for første gang i 17 år selv har skrevet al materialet til et nyt album, og at hun udgiver de nye sange og kompositioner på sit eget label – samtidig med, at hun føler sig foranlediget til at meddele, at hun stadig har planer og projekter med ACT. Noget andet, nyt, som skal fremhæves er, at hun med sit nye materiale har haft lyst til at kaste sig ud i nye facetter og genrer – noget hun måske ville have fået svært ved på ACT. Genremæssigt er hun denne gang tættere på pop- og soulmusikken end før – tydeligt inspireret (tror jeg) af Hanne Boel og Maria Carmen Koppel, der om nogen har formået at gestalte soul-genren i Danmark. Når jeg hører et nummer som ”Downhill”, tænker jeg for eksempel, at tidligere tiders danske soul-dronning, Hanne Boel, har fået kam til sit hår. Cæcilie Norbys røst, volumen og kraft kan i dén grad hamle op med det mulige forbilledes. Og så er nummeret i det hele taget godt skrevet, godt komponeret, godt arrangeret – efter min mening er det albummets bedste.

Cæcilie Norby fik idéen til albummet, efter at hun havde deltaget i TV2’s programserie, Toppen af Poppen. Her mødte hun en række andre musikere, fra andre genrer. Og et par af dem, der spillede i programseriens faste husorkester, blev partners in crime. Pianisten Poul Reimann og guitaristen Jacob Gurevitsch blev Cæcilie Norbys nye legekammerater, og de indgår sammen med bassisten Kristor Brødsgaard og trommeslageren Kristoffer Sonne i det band, hun har indspillet med. Herudover byder Earthenya på gæsteoptrædener af blandt andre trombonisten Nils Landgren, trompetisten Randy Brecker, saxofonisten Marius Neset, percussionisten Rune Harder Olesen og trommeslageren Simona Abdallah – foruden selvfølgelig en enkelt gæsteoptræden af Lars Danielsson på cello.

Og sandt at sige: Cæcilie Norby og hendes forsamling af prominente instrumentalister har vitterligt skabt et medrivende, gennemarbejdet og solidt album med moderne, farverig pop- og soulmusik.

****  /  Loud Lady Music  /  46 min.  /  Også anmeldt i musikmagasinet gaffa.dk

Please follow and like us:

  • 0
  • Share