Frans Bak feat. Sinne Eeg: Softher Than You Know

Please follow and like us:

  • 0
  • Share

MUSIKANMELDELSE

Frans Bak er en erfaren, rutineret og moden komponist og pianist. Kunstnerisk havde han sin storhedstid i 1980’erne og ’90’erne – bl.a. som leder af bands som Blast, Buzstop, Santa Cruz og Det Blå Skrig – og mig bekendt har han i de senere år ikke gjort meget væsen af sig.

Men nu – efter mange år, primært som filmkomponist – kommer så pludselig dette kortfattede, men yderst veldrejede vokaljazzalbum fra Baks side – albummet, Softer Than You Know. Albummet er så godt, at Bak som kunstner bør kunne få en revival, måske endda et nyt årti i publikkens søgefelt og ude på landets scener.

Der er flere kvaliteter ved Softer Than You Know, som jeg føler trang til at fremhæve: 1) Frans Baks kompositioner er melodisk stærke, ret enkle og rolige, tilgængelige uden at være éndimensionelle; 2) teksterne er flot turneret af en af Danmarks pt. bedste sangskrivere indenfor vokaljazz, Helle Hansen; 3) Sinne Eeg er den gennemgående vokalist, og hun gør sit arbejde til UG med soliditet og autenticitet; 4) akkompagnementet er perfektioneret af varierende konstellationer bestående af Frans Bak på klaver, Peter Sprague på guitar, Thomas Vang på bas og Emil de Waal på trommer plus Fredrik Lundin og Hans Ulrik på saxofoner.

Med andre ord: Frans Bak har formået at samle brikkerne til og skabe et noget nær fremragende album. Intet på albummet er forceret. Alt er elegant. Inderligt, sanseligt og, ja, voksent. Sammenspillet er eminent. Og udtrykket er klart – fornemt balancerende mellem vokaljazz, gospel og soul. Numre som Softer Than You Know, Out of the Blue og When I’m Near You har eksempelvis alle disse kvaliteter. Ingen og intet er for meget eller for lidt i albummets sange. Tværtimod er der bare kvaliteter plus – og et af de mest iørefaldende plusser er – udover Sinne Eegs vokal – Peter Spragues facetterede guitarspil. De ornamenter, Sprague bidrager med, giver udtrykket den ekstra kvalitet, som gør totaloplevelsen så stor. Sinne Eeg? Hun lyder som på én gang inspireret af sig selv, Hanne Boel og Maria Carmen Koppel – og alt andet lige, så er det altså hende, der skaber sammenhængskraften på albummet og baner vej for Baks potentielle revival.

*****  /  Storyville Records  /  37 min. / Også anmeldt i musikmagasinet gaffa.dk

Please follow and like us:

  • 0
  • Share