Ricardo Dias Ensemble: Coimbra · Fado

Please follow and like us:

  • 0
  • Share

Der er i Portugal en form for fado, som udspringer af byen Coimbra – eller rettere sagt af miljøet omkring universitetet i Coimbra. Universitetet blev grundlagt i 1200-tallet, men især i 1880erne blev den såkaldte cançao de Coimbra udviklet af de studerende. Og den lokale fados stadie i dag? Det er meget raffineret, hvilket man blandt andet kan høre på det fornemme album fra ARC Music, Coimbra · Fado. Kvintetten, Ricardo Dias Ensemble, er ganske vist mester udi genren, men stadig – ensemblets rutinerede og respektindgydende håndtering af traditionen er både gribende og fornem og lover godt for genrens overlevelse. Især med sange som Saudades de Coimbra og Tenho Barcos, Tenho Remos aftvinger ensemblet respekt for sin evne til at hylde traditionen og samtidig forny den i detaljen. Udover helhederne er der nemlig masser af fornyende momenter og enkeltpræstationer, som tiltrækker sig positiv opmærksomhed – det gør f.eks. mesterguitaristen, Carlos Paredes, som kaldes ”manden med de tusinde fingre” og trompetisten Joao Moreira med deres respektive soli.

*****  /  ARC Music  /  44 min.  /  Også anmeldt i kulturtidsskriftet CULTURES

Please follow and like us:

  • 0
  • Share