Fatoumata Diawara: Fatou

Please follow and like us:

  • 0
  • Share

Hun stammer fra Elfenbenskysten, men har boet i Frankrig i flere år. Her har hun forsøgt at skabe sig en karriere som skuespiller, men det er som sanger, sangskriver og guitarist – og især debutalbummet, Fatou – hun har fået sit helt store, internationale gennembrud. Fatoumata Diawara har sunget og spillet med Herbie Hancock og med AfroCubism bl.a., men med sit eget album i eget navn – oven i købet på hæderkronede World Circuit – har hun formået at erobre en førerstilling på den europæiske hitliste for verdensmusik. Og det helt fortjent. For den vestafrikanske sangerinde slår med sine iørefaldende popsange hjertevægge ned. Hendes sange er afdæmpede og i flere tilfælde gribende smukke, har tydeligvis deres rødder i den traditionelle vestafrikanske sang og musik, men er også moderne. Således minder Fatoumata Diawara i flere passager om Rolkia Traoré, i andre om Richard Bona. Hun synger på det lokale sprog, wassoulou, men vel at mærke på en måde, der mere eller mindre ophæver ordenes konkrete betydning. Sproget er i sig selv som musik – tydelig eksempelvis i et eminent nummer som Wililé.

*****  /  World Cirquit Production  /  44 min.  /  Også anmeldt i tidsskriftet Cultures

Please follow and like us:

  • 0
  • Share