Et vintereventyr

Please follow and like us:

  • 0
  • Share

TEATERANMELDELSE   Shakespeare. ”Et vintereventyr”. En forestilling om Kong Leontes og Dronning Hermione m.fl.! På tærsklen til teatret kunne man på forhånd henfalde til at tænke, at man er på vej ind til en forestilling fra en anden verden og tid. Men nej. Ikke kun. For med Karen Maria Billes skarpsindige tekstbearbejdning, Katrine Wiedemanns stilsikre instruktion og Maja Ravns glasklare scenografi – foruden de fire skuespilleres respektindgydende indsats – bliver ”Et vintereventyr” på Teater Republique et potentielt spejl for nutidens publikum – hin enkelte, høj såvel som lav, gammel såvel som ung.

Stykket bygger nemlig – i behørig respekt for dramatikeren og ud af en samtidig trang til fornyelse – bro mellem den tekst, der første gang blev omsat til teater for mere end 400 år siden, og det moderne menneskes potentielle dilemma. ”Et vintereventyr” handler om jalousi og de konsekvenser, den kan føre med sig, når bæreren af følelsen er konge, autoritær eller slet og ret patriarkalsk.

I Kong Leontes tilfælde udvikler jalousien sig i en altødelæggende retning. Han (spillet af Esben Smed, der er iført et moderne jakkesæt, vest, hvid skjorte og slips) tror, at konen (Dronningen, som spilles af Natalie Madueño, der er iført underkjole, en kort rød kjole, pels og højhælede sko) har en affære med den besøgende barndomsven (Kong Polixenes, som spilles af Mikkel Arndt, der er iført nobelt fritidstøj), og at det barn, hun føder, ikke er hans eget, men vennens.

Hofdamen Paulina (som spilles af Ditte Hansen) forsøger ganske vist at rede trådene ud og tale Kong Leontes til fornuft. Men intet ser han klart, og rationelt kan han slet ikke handle – opslugt, som han er af sin egen jalousi. Tværtimod. Da barnet fødes, beordrer han det placeret i et fremmed land, og dronningen – hun dør ved tabet af tillidsforholdet og barnet.

Nok vender barnet mange år senere tilbage, og nok viser dronningen sig lige så mange år senere ikke at være død, men i alle de mellemliggende år må Kong Leontes leve sit liv i skam, sjælesorg og selvpineri. Han indser, at jalousien gjorde ham blind, og at han i sin blindhed traf fatale beslutninger med alvorlige konsekvenser for alle. Selv mistede han ikke bare sit eneste barn, tronarvingen, han mistede også sin elskelige ægtefælle, dronningen, og sin ”udstødte” ven og folkets gunst. Alle andre mistede også – på grund af hans jalousi.

Nu ender alt lykkeligt, idet både barnet, dronningen og barndomsvennen vender tilbage, men både Kong Leontes og forestillingens publikum – høj såvel som lav, gammel såvel som ung – tvinges til at se jalousien, dens konsekvenser og dybe sår i øjnene. Og dét i kraft af en eminent tekstbearbejdning, instruktion og scenografi. Og i kraft af en professionel, troværdig og nærværende skuespilpræstation. Shakespeares budskab er – som det opføres på Teater Republique – urovækkende og uafrysteligt.

”Et vintereventyr” er skrevet William Shakespeare, tekstbearbejdet af Karen Maria Bille og instrueret af Katrine Wiedemann. Medvirkende: Esben Smed, Natalie Madueño, Mikkel Arndt og Ditte Hansen. Forestillingen kan ses på Teater Republique fra 7. januar til 10. februar 2017.

Teateranmeldelsen også publiceret i Østerbro Avis.

Please follow and like us:

  • 0
  • Share