Tineke Noordhoek: Flegmatisk – Melankolsk

Please follow and like us:

  • 0
  • Share

MUSIKANMELDELSE

Tineke Noordhoek er en vidtfavnende dansk komponist og vibrafonist. Hun har optrådt på flere scener – med jazz, klassisk musik og verdensmusik – og er nu aktuel med et konceptuelt album, hvorpå hun ”undersøger” to sindelag – det flegmatiske og det melankolske. Vinylen har af samme grund ”to covers” snarere end en for- og en bagside. Hver side på Flegmatisk – Melankolsk byder på sit udtryk, sin besætning. På Flegmatisk hører man således udover Tineke Noordhoek på vibrafon Christina von Bülow på fløjte og altsax og Jeppe Holst på guitar. På Melankolsk hører man udover Tineke Noordhoek på vibrafon Tine Vitkov på klarinet og basklarinet, Anja Lillemæhlum på cello og Birgit Løkke på slagtøj. I begge tilfælde er der altså tale om en mindre konstellation og en ret atypisk instrumentering. Og dét sætter naturligvis sine spor i lydbilledet. Klangen bliver til tider insisterende, enerverende. Også fordi der nok er et groove og et element af melodi i hvert eneste stykke, men samtidig et stærkt element af improvisation, som fordrer noget af lytteren. Men ret skal være ret: Der er også helt gennemgående noget inciterende over musikken, over fløjtens dans, guitarens cirkulerende rundgang, basklarinettens alvorstunghed, celloens klagende ytring – og vibrafonens klare lyd. Temperamenterne er ikke overraskende forskellige fra albummets ene og anden side. Flegmatisk er som forbundet med vand, Melankolsk med jord. Og Tineke Noordhoek har vitterligt ramt sindelagene, temperamenterne, livytringerne. Alene dét aftvinger respekt – for komponisten, konceptudvikleren og kammermusikeren.

**** / Gateway Music / 45 min.

Please follow and like us:

  • 0
  • Share