Carsten Dahl Trinity: Mirrors Within

Please follow and like us:

  • 0
  • Share

MUSIKANMELDELSE

Carsten Dahl er og har længe været en af Danmarks mest forrygende improjazzmusikere – en ekvilibrist med et iboende, tilsyneladende helt uudtømmeligt reservoir af kunstneriske kilder, som konstant flyder til og insisterer på at samles i nye udtryk, og som han – takket være sit gehør og sin erfaring og teknik – let åbner adgang til.

Sådan har det været i et to årtier, i hvert fald. Men det er alligevel for denne lytter usædvanligt interessant at lytte til pianistens nye frembringelser med trioen, Trinity, som i øvrigt består af bassisten Nils Bosse Davidsen og trommeslageren Stefan Pasborg. For det er denne gang som om, Carsten Dahls sædvanlige mod og kunstnerisk frygtløshed, er blevet parret med en afklaret ro, et særegent nærvær og et energisk, spirituelt element – som allerede i åbningsnummeret, The Prayer, slås an – men som præger hele det nye album, Mirrors Within. Her er ingen tøven. Kun energi, gnist og nerve. Og, som nævnt, en afklaret ro og et særegent nærvær, som giver musikken en intensitet og autenticitet af en anden verden.

Det vil i denne sammenhæng være forkert at undervurdere Nils Bosse Davidsen og Stefan Pasborg. For deres energi, pondus og teknik er helt givet af stor betydning for Carsten Dahl – især i et set-up, som det de tre forud for indspilningen af Mirrors Within aftalte. De tre gik således i studiet med disse tre dogmer: Al musikken skulle improviseres frem, alle optagelser skulle være first-takes, og de tre måtte ikke undervejs i processen udveksle ord. Med andre ord: Musikken på Mirrors Within skulle være ”ren” improvisationsmusik fremelsket af tre musikere, som er meget forskellige, men også indbyrdes fortrolige. Kun medbragte de skitser til to af numrene.

På dén baggrund – på baggrund af gentagne aflytninger og på baggrund af dogmerne og de tre musikeres respektive kvaliteter og indbyrdes forståelse – må jeg konkludere, at resultatet er imponerende. Passager i musikken er voldsom, kompleks og udfordrende. Andre passager er sanseligt smukke, let aflæselige og egentlig gribende. Carsten Dahl og Trinity har med andre skabt et mange facetteret, rigt og vigtigt album, som spænder vidt og dog stadig har en klar profil. Jeg er i selskab med Carsten Dahl og Trinity fra start til slut, og det er et selskab, som tør blotte sig og vise alt fra tristese til vrede, afklarethed til kaos.

***** / Storyville Records / 54 min. / Også anmeldt i musikmagasinet gaffa.dk

Please follow and like us:

  • 0
  • Share