Kenneth Dahl Knudsen: Uummat

Please follow and like us:

  • 0
  • Share

MUSIKANMELDELSE

Den danske jazzbassist, Kenneth Dahl Knudsen, er en markant figur – ikke bare i det nordjyske musikmiljø, men i hele det danske musikmiljø. For ikke bare har han markeret sig med og modtaget priser for sit talent, han bruger også sit talent som underviser på Det Jyske Musikkonservatorium – og selvfølgelig på scenen.

Som udøver er han både markant som komponist og instrumentalist – i eget navn og som sideman. Og hans nye, fjerde album i eget navn – dét bør kun bære ved til bålet og oplyse ham yderligere – for det her! Uummat. Dét er et ambitiøst og uhyre vedkommende og vellykket værk!

Man er ikke et sekund i tvivl om, at Kenneth Dahl Knudsen har været inspireret; om, at han har haft noget på hjertet; eller om, at han har haft talentet til at forløse inspirationen, hjertesagen og den kunstneriske ambition. Uummat har således kvaliteten til at blive stående som en kunstnerisk markør.

Udgangspunktet for det hele er det, at Kenneth Dahl Knudsen i februar 2020 rejste til Uummannaq i Vestgrønland, hvor han ikke bare på egen sjæl og krop oplevede stilheden i vidderne, men også blev inviteret til en større middag hos lederen af det lokale børnehjem. Under middagen blev han bedt om at læse og op fra en bog, som han ikke kendte: Lise Andersens Uummat –fortællinger fra hjertet. Bogen består af barske historier om børn og unges opvækst før og på børnehjemmet. Historierne gjorde et dybt indtryk på danskeren, som kort efter sin tilbagevende til Danmark allierede sig med ni af Nordjyllands dygtigste musikere – musikere fra både den klassisk kompositionsmusik og den improviserende jazz, og sammen med dem skabte Kenneth Dahl Knudsen Uummat – et konceptuelt, eksperimenterende, musisk univers med elementer af moderne partiturmusik, elementer af kammermusik og elementer af improjazz. I enkelte skæringer tilsat en smertelig stemme – Undine Rolavas mesterlige bidrag til helheden!

Musikken er som vidder, hvidhed og horisonter. Det ene øjeblik vemodig, sørgmodig. Det næste øjeblik voldsomt pågående, noget nær stressende. Konstant vedkommende. Gribende. Uomgængelig.

***** / KDK Music / 56 min. / Også anmeldt i musikmagasinet gaffa.dk

Please follow and like us:

  • 0
  • Share