Rafiki Jazz: Nduggu – Dust

Please follow and like us:

  • 0
  • Share

MUSIKANMELDELSE

Rafiki Jazz er et særegent kollektiv af musikere af vidt forskellig etnicitet og nationalitet – et kollektiv, der fra basen i Storbritannien tager sit publikum med ud på en global rejse, hvor der f.eks. tales tamil (Indien), fula (Guinea), urdu (Pakistan), igbo/pidgin (Nigeria/Ghana), koptisk arabisk (Egypten), mandinka (Senegal) og kashmiri/tyrkisk (Indien/Tyrkiet). Genremæssigt præsenteres publikum for alt fra traditionel musik, roots og world over crossover til jazz og fusion. Og – afhængigt af temperament – lyder det jo godt eller skidt. Godt, hvis man som lytter er glad for mangfoldighed. Skidt, hvis man som lytter foretrækker sammenhæng og stringens. Men, uanset hvad, så kan jeg sige så meget, at alle sangene / al musikken på Nduggu – Dust (kollektivets  femte studiealbum) er organisk dragende, stilsikre og velproducerede. Og ikke på noget tidspunkt bliver jeg irriteret over fra det ene nummer til det andet at blive transporteret fra Sydindien til Vestafrika f.eks. I den forstand har kollektivet formået at skabe et stærkt, mange facetteret album, der selv for en kræsen fætter som mig fremstår som sammenhængende. Titelnummeret skiller sig ud som et højdepunkt, synes jeg – som et kunstnerisk stærkt, politisk statement om klimaforandringernes aftryk i Sahel i Nordvestafrika. På Nduggu Bouy brillerer Kadialy Kouyate og Sarah Yaseen med deres varme vokaler side om side med Millie Chapanda på trommer og slagtøj. Sarah Yaseen er den kunstner, der mest af alle brænder igennem – hun er et bekendtskab, der er værd at lære nærmere at kende.

**** / Konimusic / 37 min.

Please follow and like us:

  • 0
  • Share