Karen Kousgaard: Odd & Honest

Please follow and like us:

  • 0
  • Share

MUSIKANMELDELSE

Karen Kousgaard er en ung, danske pop- og jazzsinger-songwriter. Og Odd & Honest er hendes godt gennemarbejdede andet album efter Pretty If You Dare fra 2016.

De fem år, der er gået imellem 1’eren og 2’eren, har gjort noget ved hendes sange og musik. Hvor 1’ren var forholdsvis konventionel og i hvert fald pæn, er 2’eren mere edgy. Tag et nummer som ”Moon” – Kousgaards første single fra albummet – og du vil forstå, hvad jeg mener. Nummeret er melodisk – medrivende, insisterende, kantet – og af samme grund bemærkelsesværdigt, originalt. Genremæssigt er Kousgaard ude i noget, der vil kunne kaldes et miks af indiepop, folkrock og country, vokaljazz og elektronisk musik. Og dét ikke som følge af en vanskelighed ved at vælge stil, men som følge af bevidste valg, der gør sangene og musikken mere enestående, originale og interessante.

Der er på en gang noget lyst og fascinerende mørkt over sangene og musikken – noget der gør, at man får lyst til at fordybe sig. Selv når udtrykket er minimalistisk eller skrabet og umiddelbart aflæseligt. Sange som ”Lost in A Muse”, ”At Blast” og ”Bitter” er eksempler herpå. Kousgaards egen vokal er i alle tilfælde varm og facetteret. Og favner både styrken og sårbarheden. Netop dét giver det samlede udtryk og det hele album karakter. Man fornemmer simpelthen, at Kousgaard har investeret!

Lyrisk er der et element af sarkasme og ironi i hendes mere melankolske sange, men dermed fornemmer man også tydeligere, at hun har noget på spil.

Som første gang har Kousgaard fået hjælp til indspilning og produktion af Neill Cardinal Furio og Brian Mørk Hansen og nok så væsentligt, Bue Gundersen. De tre har virkelig bidraget forbilledligt med et let og lyst og luftig skær til de mørke krinkelkroge, der rummer historier om livets kontraster, kærlighedens kommen og gåen eksempelvis. Måske er det de kontraster, der har banet vejen for de mange musiske facetter – hvem ved. Men solidt og stilsikkert er albummet. Og derfor også stærkt anbefalelsesværdigt. For Kousgaard tager vitterligt et skridt op ad rangstigen.

**** / LydCirkus / 39 min. / Også anmeldt i musikmagasinet gaffa.dk

Please follow and like us:

  • 0
  • Share