Namgar: Nayan Navaa

Please follow and like us:

  • 0
  • Share

MUSIKANMELDELSE

Namgar Lhasaranova bliver med rette kaldt Sydsibiriens / Mongoliets svar på Björk. Sangerinden og hendes Moskva-baserede band, Namgar, er da også både lige så vidtfavnende og udtryksfuld som det islandske kraftværk. Namgars musik er et forunderligt miks af traditionel mongolsk / burjatiansk folkemusik og moderne, vestlig art-rock, pop og ambient. De traditionelle sange, som med Namgar bliver opdateret, antager i flere tilfælde og momenter karakter af intense lydlandskaber, og alle har de en helt særegen, dragende effekt – blandt andet i og med, at de i stort omfang fremelskes på traditionelle instrumenter som eksempelvis yatag’en (en 13-strenget sitar), chanza’en (en 3-strenget lut) og morin khuur’en (et 2-strenget instrument) og alligevel fremstår urbane / moderne. Men også i og med, at de synges med slående kraft på burjatiansk (det sprog, som tales i den russiske republik, Burjatia, ved Bajkalsøen). Namgar Lhasaranova mestrer således både at bygge bro mellem tradition og samtid / fremtid og at bygge bro mellem de nævnte genrer og de gængse strømninger i Sibirien, Mongoliet og Kina. Som lytter æder jeg det hele – strubesangen, den vestlige guitarfræs, traditionerne og de nye arrangementer og impulser, og jeg gør det med umiddelbar fryd, aftvunget respekt. Tag et nummer som Yaboo-Aidoo – og du vil forstå, at mange etablerede, amerikanske rockbands må blive chokerede.

****  /  ARC Music  /  53 min.

Please follow and like us:

  • 0
  • Share