DR Vokalensemble: Lux Aertana

Please follow and like us:

  • 0
  • Share

MUSIKANMELDELSE

Béla Bartók og Zoltán Kodály er de to store klassiske komponister i det tyvende århundredes Ungarn. En af Kodálys elever, Györgi Ligeti, blev siden næsten lige så stor, og alligevel er det sjældent, at vi støder på Ligeti i pladesammenhæng. Men med DR Vokalensemble under Marcus Creeds ledelse – og med Our Recordings mellemkomst – er der nu udkommet et monument af et album: Lux Aertana (i betydningen evigt lys). Korværkerne herpå er af henholdsvis Ligeti og Kodály, og de tydeliggør, at de to komponister både er tæt forbundet med deres nations folkemusiske tradition og med de klassiske, europæiske korværker. Ligetis og Kodálys værker er i flere tilfælde komplekse, ja, udfordrende, men DR Vokalensemblet og Creed åbner dem op, så de trods skingre momenter og klare postmoderne træk bevarer det harmonisk/musiske element. Et godt eksempel er Ligetis Drei Phantasien nach Friedrich Hölderlin (fra 1982), som vitterligt er udfordrende – samtidig med at det er følelsesmættet og poetisk. Personligt foretrækker jeg de mere romantisk tilgængelige Kodály-værker fra første halvdel af 1900-tallet: Esti Dal og Este er efter min mening albummets mest rørende smukke.

****  /  Our Recordings  /  50 min.

Please follow and like us:

  • 0
  • Share