Nina Sveistrup Clausen & Thomas Clausen: En fugl synger et sted

Please follow and like us:

  • 0
  • Share

MUSIKANMELDELSE

Det er en ganske særlig duo, der her bringer nye lieder til torvs. Thomas Clausen er komponisten, pianisten og faderen; Nina Sveistrup Clausen sangerinden, koloratursopranen, datteren. Førstnævnte er mest kendt for sit mangeårige virke på den danske og internationale jazzscene, men han har altså også et ben solidt placeret i den moderne partiturmusik (herunder kammermusikken, operaen, liederne, kor- og klavermusikken). Hun til gengæld er genretro, operasangerinde. Men de to er tydeligvis fortrolige og som duo autentiske og stærke, når de forløser hans nye lieder til danske tekster af Tove Ditlevsen, Hulda Lütken og Klaus Rifbjerg og engelske tekster af Oscar Wilde. Ganske vist vil jeg sige, at det for mig er lidt af en prøvelse at gennemleve alle 60 minutter, især når jeg lytter flere gange i fuld udstrækning – hvilket jeg som anmelder føler mig forpligtet til, før jeg udtaler mig. I helheden er der noget ensformigt, næsten enerverende, insisterende over liederne. Men lytter jeg til enkeltstående lieder er der masser af stimulanser, kompositorisk såvel som lyrisk, instrumentalt såvel som vokalt. Duoen står eksempelvis stærkt i de vemodigt alvorsfulde, men også raffinerede lieder: Jeg tørster aldrig efter vin, Til en vissen blomst og Ingen måde vide det. En lieder som Hengivelse er som en salme, klassisk smuk og sangbar. Min favorit er En dag i december, der er så forunderligt dramatisk. Foruden den afsluttende lied, Bachianas Brasileiras Nr. 5, der er lånt af brasilianske Heitor Villa-Lobos.

****  /  Danacord Records  /  60 min.

Please follow and like us:

  • 0
  • Share