Jakob Bro & Joe Lovano: Once Around the Room

Please follow and like us:

  • 0
  • Share

MUSIKANMELDELSE

Once Around the Room er Jakob Bros & Joe Lovanos fælles hyldest og hilsen til Paul Motian – den amerikanske jazztrommeslager som døde i november 2011. Motian var en vigtig figur i såvel Bros som Lovanos professionelle virke. Og mere end det. Han var for dem begge en ven.

Og ingen skal være i tvivl, set med danske briller: Han fik afgørende betydning for Jakob Bro, da den unge dansker skulle skabe sit første ”amerikanske” album. Motian spillede ikke bare selv med – han åbnede døre en masse, og i dag – mange år og album efter – er Bro kendt i hele jazzens verden, herunder i Amerika.

Bro har da heller ikke forsømt at fortælle omverdenen, hvor stor en betydning, Motian havde. Men nu hylder han ham altså også med et album – sammen med Lovano – og dét fortjener han også. Ligesom han fortjener at blive hilst og hyldet så kvalificeret, som tilfældet er.

Bro & Lovano er et umage par – Bro er en 44-årig, dansk jazzguitarist og –komponist, og Lovano er en 69-årig, amerikansk tenorsaxofonist og jazzkomponist. Bro er en, der søger det sfæriske, lyriske og melodiske – det introverte om man vil. Lovano er en, der søger det mere komplekse, facetterede og uforudsigelige – det ekstroverte. Deres forskellige tilgange til jazzmusikken – og Motian – høres i deres respektive numre på det fælles album – f.eks. i Bros ”Song to an Old Friend” og Lovanos ”As it Should Be”.

De  to har samlet en stærk, men højest usædvanlig konstellation: to amerikanske kontrabassister, Larry Grenadier og Thomas Morgan; en dansk el-bassist, Anders ”AC” Christensen; og to amerikanske trommeslagere, Joey Baron og Jorge Rossy. Og så har hele forsamlingen ellers æret Motians minde – i fri dressur, med egne kompositioner og med en versionering af et af Motians mere kalejdoskopiske numre, ”Drum Music”. Sidstnævnte nummer – og de herrers fælles fremelskelse, ”Sound Creation”, emmer af den ånd af åbenhed, der kendetegnede Motian som musiker. Bros sang til den gamle ven emmer til gengæld af melankoli og sorg over, at Motian ikke er her mere. Dét gør nummeret på smuk, melodiøs vis.

”Song to an Old Friend” er for mig at høre hyldestalbummets største oplevelse.

****  /  ECM Records  /  39 min. / Også anmeldt i musikmagasinet gaffa.dk

Please follow and like us:

  • 0
  • Share