Steen Rasmussen & Josefine Cronholm: Milton på svenska

Please follow and like us:

  • 0
  • Share

MUSIKANMELDELSE

Danske Steen Rasmussens og svenske Josefine Cronholms nye, fælles album, Milton på svenska, er – som Jan Johanssons ikoniske album, Jazz på svenska (fra 1964), som der givet refereres til – et af den sjældne slags, som rammer plet. Efter bare 20-30-40 sekunder tænker jeg: Det her kan meget vel blive en enestående oplevelse; det her kan meget vel vise sig at være et sublimt, ja, uomgængeligt album.

Efter at have hørt alle 61 minutter (flere gange) forekommer tanken mig at være styrket. Der kommer ganske enkelt noget formidabelt ud af kombinationen af brasilianske Milton Nascimentos kompositioner, Steen Rasmussens arrangementer – og ud af instrumenteringen, sangen, ja, forløsningen som sådan. Dels synes Steen Rasmussen (både med arrangementer og klaver, hammondorgel og diverse keys) at have styrket sit sanseapparat, selv om han i forvejen har den brasilianske rytmik, teknik og sjæl inde under huden. Dels tilfører Josefine Cronholm en nordisk (eller helt præcist: svensk) sjælfuldhed, der vidner om rødder i en rig, lyrisk visetradition, som den Jan Johansson i sin tid satte fokus på.

Åbningsnummeret på Milton på svenska, Pir (Cais), er mesterligt – instrumentalt eminent turneret, vokalt perfektioneret. Og ikke et sekund derefter falder kvalitetsniveauet. Selv når jeg som lytter støder ind i et nummer som Vita nätter, skrevet ikke af Milton, men af Steen Rasmussen og Josefine Cronholm, forekommer niveauet mig at holde – og dét siger noget om danskerens / svenskerens fornemmelse for den brasilianske nerve. Ligesom det i øvrigt siger noget om Josefine Cronholms lyriske sans, at hun selv har kunnet oversætte og tilpasse de oprindelige, portugisiske tekster til et svensk, der virker som skræddersyet til kompositionerne / arrangementerne.

Med til historien hører selvfølgelig, at danskeren og svenskeren har sammensat et solidt hold af musikere – Frederik Damsgaard på bas, Anders Banke på diverse blæseinstrumenter og Celso de Almeida på trommer og slagtøj – foruden nogle velvalgte gæster: Leo Minax, Jonas Krag, Eliel Lazo, Mads Michelsen, Benedikte Damgaard, Sidsel Most og Live Johansson. Alle i konstellationen bidrager suverænt til det, der i min optik er blevet et uomgængeligt latinjazz-med-en-nordisk-klang album.

*****  /  Stunt Records  /  61 min.

Please follow and like us:

  • 0
  • Share