Jan Rørdam: Benspænd

Please follow and like us:

  • 0
  • Share

MUSIKANMELDELSE

Danske Jan Rørdam er især kendt for sit samarbejde med andre danske artister. Han har været Albertes partner og herudover samarbejdet med blandt andre med Michael Bundesen, Lis Sørensen, Søren Sko og Frans Bak. Men med sit nye album i eget navn – det syvende – har han udsat sig selv for et seriøst benspænd. Heraf albummets titel.

Benspændet består i, at Rørdam selv har skrevet alle sange og melodier, selv spiller alle instrumenter, selv synger lead og kor, selv producerer og selv udgiver.

Benspændet lanceres som en kreativ udfordring. Og måske bunder dét postulat i virkeligheden. For hvorfor skulle andre holdes ude eller holde sig selv ude? Rørdam er vel en fornuftig fyr. Som kunstner er han i hvert fald solid. Derfor vælger jeg at tro, at der er dækning for postulatet.

Albummet, der udelukkende udgives digitalt, rummer ni nye sange. Og kendetegnende for dem er, at de bekræfter, at Rørdam både har sans for de iørefaldende melodier og for det at betydningslade sange. Alle sangene på Benspænd er på dansk, selv om én har en svensk titel – ”Man måste jämföra”. Netop dén sang – som også åbner albummet – er velturneret, velskrevet, velspillet, etc. Efter min mening albummets bedste. Sangen beretter om det, der i øvrigt er et gennemgående tema: at selve livet er et benspænd. Den følgende sang på albummet, ”Mit entourage” (som også var første singleudspil) handler om de skygger, vi alle kaster. Sangens titel refererer til solistens egen skygge – tror jeg.

Uanset om jeg har ret i det eller ej, så er der noget modent reflekteret over teksterne. Noget håndværksmæssigt solidt over kompositionerne og forløsningen. At Rørdam udover at synge også spiller både akustisk guitar, el-guitar, bas, trommer, keys, wurlitzer, banjo, mundharpe og mandolin er bare respektindgydende. (Lige som det er respektindgydende, at han selv har lavet musikvideoen til ”Mit entourage” – herunder de inkluderede droneoptagelser).

Benspænd er et vellykket album, en lise at lægge øren til.

****  /  Bonfire Music  /  34 min.  /  Også anmeldt i musikmagasinet gaffa.dk

Please follow and like us:

  • 0
  • Share