Mette Juul: Celeste

Please follow and like us:

  • 0
  • Share

MUSIKANMELDELSE

Den danske jazz-vokalist og –guitarist, Mette Juul, har før gjort sig bemærket med smukke versioneringer af store standards. Og nu gør hun det igen. Måske endda smukkere og mere eftertrykkeligt stilfuldt end nogensinde før.

Eksempelvis åbner hun sit nye album, Celeste, med en helt ny og, ja, sublim versionering af Wayne Kings, Victor Youngs og Egbert van Alstynes melodi / Haven Gillespies tekst – nummeret, ”Beautiful Love”. Selvsamme nummer åbnede hun sit forrige album, Change fra 2020, med. Men denne gang kaster Mette Juul sig mere frygtløst og nøgent ud i en spansk-inspireret, ukonventionel lyd.

Der er generelt noget mere ukonventionelt over stil og lyd på det nye album. Set-up’et er enklere, men på sin vis også mere raffineret, særegent og kantet. Og det både takket være arrangementerne, og takket være Mette Juuls stilsikre vokal og det rutinerede, helt igennem solide akkompagnement af bassisten (m.m.) Lars Danielsson og guitaristen Mike Moreno.

Helt vildt fascinerende – og for mig overraskende – er det at høre Lars Danielsson akkompagnere Mette Juul på melodika (!) på nummeret, ”Nature Boy”. Dét akkompagnement er hjerteskærende smukt. Mette Juuls og Lars Danielssons versionering af ”Nature Boy” er faktisk den bedste, jeg nogensinde har hørt – og her taler jeg altså om et nummer, som tusinder af store kunstnere før har versioneret. De to (Mike Moreno spiller lige netop ikke med på dét nummer) har med behørig respekt for forlægget taget nogle radikale valg, arrangementsmæssigt og instrumentalt – og dét skal de hyldes for!

Af andre store præstationer på det nye album vil jeg fremhæve versioneringerne af henholdsvis Glauco Viéniers og Norma Winstones Distance og af Ralph Towners og (igen) Norma Winstones Celeste. Førstnævnte nummer byder eksempelvis på et eminent, næsten kammermusikalsk celloarrangement af Lars Danielsson, sidstnævnte på et usædvanlig nøgent soloakkompagnement af Lars Danielsson på kontrabas.

Begge instrumentalister er solide. Men for så vidt angår Mette Juul – ja, så vil jeg gå så vidt som til at sige, at hun som sangerinde nærmer sig et kvalitetsniveau, der kan gøre hende til Danmarks førsteudfordrer til Norma Winstone.

*****  /  Prophone Records  /  42 min.  /  Også anmeldt i musikmagasinet gaffa.dk   

Please follow and like us:

  • 0
  • Share