Simon Toldam: Fem små stykker med tid

Please follow and like us:

  • 0
  • Share

MUSIKANMELDELSE

Fem små stykker med tid er et nyt album (det 18.) af den danske jazzpianist, Simon Toldam. Det er hans første soloalbum og vel at mærke et album, hvorpå han undersøger, hvad der sker, når der indfinder sig en ro, stilhed, pause. Ikke en pinlig tavshed, men et fravalg af lyd, fremdrift og præstation. Simon Toldam er således inspireret af det japanske begreb/filosofien Ma, der netop handler om at finde skønheden i rummet imellem, i intervallerne, i stilheden. For de japanere, der dyrker filosofien, er rummet mellem tingene lige så vigtigt som objekterne – eller i det her tilfælde: lydene selv. Stilheden lige så vigtig som lydene. Ikke overraskende er Fem små stykker med tid kortfattet (38 minutter) og stilfærdigt. Det er et album med musik, der kan forekomme prøvende og tøvende, men som ikke desto mindre er vibrerende, til stede. Tangenter anslås, lyd opstår, toner klinger ud – og lytterens opmærksomhed skærpes. Dét er selve idéen – at skærpe lytterens opmærksomhed på pauserne og i dem: lytterens egen bevidsthed, opmærksomhed og billeddannelse. De fem små musikstykker balancererer – sådan lyder det i hvert fald – mellem det improvisatoriske og det minimalistisk komponerede. Mellem free-jazzen og den moderne partiturmusik. Og dét mellemrum er i sig selv interessant. Og den fem-dobbelte DMA-vinder formår reelt at holde balancen og skærpe lytterens opmærksomhed.

****  /  ILK Music  /  38 min.

Please follow and like us:

  • 0
  • Share