T.S. Høeg: Albue

Please follow and like us:

  • 0
  • Share

BOGANMELDELSE Den sprælske beat-poet, jazz’n’poetry-fænomenet, T.S. Høeg, har skrevet romaner, kortromaner, prosatekster, noveller, fortællinger, dramatik og digte; voksen- og børnebøger; og så har han udsendt et hav af plader og givet et ocean af koncerter – i mange forskellige konstellationer og ofte under pseudonymet, Dane T.S. Hawk.

Nu har han så også udgivet sin første ”rigtige” digtsamling, Albue, der – som resten af hans produktion er vildtvoksende og kaotisk, alvorlig og uhøjtidelig; personlig, politisk og filosofisk; rytmisk og lyrisk. Det forekommer mig, at samlingen markerer en tiltagende modenhed, at en alvor har indfundet sig, at sprællemanden har erfaret, at livet har en udløbsdato. Og dét giver samlingen tyngde, samtidig med at den – som det nu engang er i tilfældet T.S. Høeg – har kant og er sjov, uhøjtidelig og blottet for versaler.

Et godt eksempel er digtet sammenhængskraft. Heri lyder de første linjer som følger:

”inden længe vil muldvarpen underminere din friværdi, så du går gennem dine ælde træsortsbrædder i dit ejerlejlighedsperpleks, og skaden hærger din altankasse fordi den også har spottet dine grådige dispositioner; din hund vil begynde at gå i rette med dit svigagtige hjerte, mens ræven vil afpisse dit grønne friareals ’ingen uvedkommende’, så du selv kommer til at stinke af din egen vindings skyld; rotter vil nappe hul i din firhjulstrækkers sølvfælgedæk, og lus plager allerede dit mærketøjshærgede trofæbarn, som om det kan gøre for sit såvel mødrene som fædrene ophav; kakerlakker gør klar til at danse quickstep i dit samtalekøkken, just når du ellers har tid og havde beregnet at ville tilbringe noget kvalitetstid netop dér; og når du ikke er hjemme, vil de formere sig i dit sindsoprivende dyre service, mens du til vigtige og beslutningstagende møder selv vil komme til at glide rundt i brandmænd med næsen først, dén der ellers plejede at være vant til at kunne sniffe sig frem til en hurtig sejr med selvfølgelig et indbringende udbytte.” Etc.

Jeg læser digtet med fryd og smil på læben.

Andre digte læser jeg med rædsel og fortvivlelse.

Men for det meste er jeg underholdt – af T.S. Høegs sprog, tone og tematikker. Og den lethed, hvormed han tager hånd om selv komplekse ting.

*** / Borgens Forlag / 96 sider

Please follow and like us:

  • 0
  • Share