Lars Bukdahl: Alfabeter fra Pluto

Please follow and like us:

  • 0
  • Share

BOGANMELDELSE Alfabeter fra Pluto er en hybrid. Ikke en digtsamling (af digteren), ikke et opslagsværk, men en ophobning af ord, forklaringer, informationer og korte sætninger, der er sat ind i et konceptuelt, alfabetisk ordnet system, som man nok kan nyde, men som man også kan få spat af. For hvad skal man som læser egentlig bruge materien til? Andet end adspredelse?

Bogens grafisk idé og design er ellers både enkel og godt tænkt – som ramme. Men hvad skal jeg bruge en alfabetisk liste over værker af Klaus Rifbjerg til; hvad skal jeg bruge en liste over telefonnumre på mennesker, der hedder Jensen til efternavn til; hvad skal jeg bruge et opslag i Politikens TV-program for den 18. januar 2008 til; hvad skal jeg bruge en liste fra De Gule Sider over tilfældige erhvervsdrivende til?

For mig at se, har forfatteren udfyldt rammerne med en slående mangel på engagement og evne eller vilje til at erobre rammernes lærred.

For hvert bogstav i alfabetet er der et opslag med bogstavet på bogens venstre side og et alfabet – f.eks. TitelRifbjergalfabetet, Jensenalfabetet, Zapalfabetet og Gult alfabet. Grafisk fremstår bogen altså både appetitlig og gennemført smuk. Men indholdsmæssigt? Vel rummer hybriden nogle fascinerende, til tider morsomme indfald, oplysninger og vendinger, skrevet af (af) forfatteren. Men det ændrer ikke ved det fremherskende indtryk, at hybriden er skrevet af en uengageret digter. At læseoplevelsen efterlader læseren med noget nær nul og niks – udover idéen og det grafiske design.

** / Forlaget Borgen / 68 sider

Please follow and like us:

  • 0
  • Share