Deon Meyer: Tretten Timer

Please follow and like us:

  • 0
  • Share

BOGANMELDELSE    Sydafrikanske Deon Meyer er sit hjemlands største krimiforfatter, pt., og dét forstår jeg, når jeg læser hans nye roman, Tretten Timer, for den er medrivende. Krimiens handling strækker sig, som titlen antyder, over bare tretten timer, men i løbet af det korte tidsrum sker der så utrolig meget, at jeg som læser reelt får åndenød.

To – eller er det tre – parallelle sager skal opklares, men især dét, at en ung, hvid, amerikansk kvinde tilsyneladende er på flugt, truet på livet og af gode grunde bange – også for politiet – står som den centrale sag. For hvorfor flygter hun, og hvordan skal hovedpersonen – vicekriminalkommissær Benny Griessel – finde hende før forfølgerne, overbevise hende om, at han er en good cup, som hun kan have tillid til, og yde hende beskyttelse mod forfølgerne? Dét er romanens centrale spørgsmål – side om side med spørgsmålene om, hvorfor to andre mennesker er blevet myrdet, og det ene mord synes forbundet med kvinden på flugt.

Desværre er elementer i krimien – især portrætteringen af hovedpersonen – som i så mange andre tilfælde indenfor krimigenren præget af klicheer. Tretten Timers vicekriminalkommissær er – i tråd med de klassiske klicheer – en mand, der er dedikeret og dygtig til sit arbejde, men ude af stand til at få sit privat- og kærlighedsliv til at hænge sammen. Han er spændt ud mellem de to tilsyneladende uforenelige poler. Og i øvrigt spændt ud mellem et tidligere alkoholmisbrug og en stadig trang til – midt i sit krævende og tidskrævende arbejde – at få sig en dulmende drink. Men selv om han selvfølgelig må menneskeliggøres, undrer det mig, at portrættering af ham er en kliché. For hvorfor, Deon Meyer?

Spørgsmålet til trods må jeg medgive, at jeg accepterer både dén og andre af Deon Meyers klicheer, fordi romanen generelt er så medrivende og eksotisk (den foregår i Cape Town), spændende og godt skrevet. Romanen fungerer, fordi tiden er så presserende, og fordi romanen samtidig fortæller en så fascinerende historie om hvide contra sorte, lovlydige contra korrumperede, lokale contra turister – alt sammen på troværdig vis.

****  /  Sohns Forlag  /  484 sider

Please follow and like us:

  • 0
  • Share